2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
H1N1 - Házimacska is megfertõzõdöttForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-05 17:53:05
A humán vírus állatokra terjedve, majd emberekre visszajutva olyan mutáción mehet keresztül, amely után nagyobb lehet a megbetegítõ képessége.

Egy házimacska is megfertõzõdött a világjárványos influenzával - jelentették be szerdán este az Egyesült Államok Iowa államában.

 

Az állatorvosok szerint ez az elsõ eset a világon, hogy az új influenzavírus megjelent macskaféléknél is.

A 13 éves hím minden jel szerint a gazdáitól kapta el az influenzát. A háromtagú család két tagja volt elõtte beteg.

Az állatorvosok elõbb kizárták a macskánál a légúti betegségek szokásos okait, majd a család kórtörténetének ismeretében feltételezték az emberi világjárványos influenzát. Ezt 5 nappal késõbb a laboratóriumi tesztek megerõsítették.

A macska sok folyadékot és antibiotikumot kapott, és már jól van.

Macskáknál korábban elõfordult már a H5N1-es madárinfluenza, amely - ritkán - madarakról jut át az emberre. De feltételezik, hogy a világjárványos influenza elõször fertõzött meg macskát.

Brett Sponseller, az iowai állatorvosi egyetem mikrobiológia-oktatója szerint nem ismeretes, mennyire adhatják át macskák a vírust embereknek vagy más macskáknak. Szintén nem lehet tudni, hogy mennyire van jelen ez az influenzavírus a macskáknál. De feltehetõ, hogy ezentúl több gazda fogja megvizsgáltatni házi kedvencét, és az orvosok több megbetegedésre fognak bukkanni.

Iowa állam egészségügyi minisztériuma felhívta a figyelmet, hogy az újinfluenzás emberek egyes állatokat is megfertõzhetnek.

Az esetnek ma még beláthatatlan következménye lehet a világjárványra nézve. A humán vírus állatokra terjedve, majd emberekre visszajutva olyan mutáción mehet keresztül, amely után nagyobb lehet a megbetegítõ képessége.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!