2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Újinfluenza miatt bezártak egy iskolátForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-10 18:18:58
Minden negyedik iskolás megbetegedett Szederkényben, ezért az ÁNTSZ 10 napra bezáratta az általános iskolát.

Ötven diák betegedett meg. A teszteredmények szerint a H1N1 vírus okozta a fertõzést. Az iskolát fertõtlenítették, a faluban a következõ két hétben elhalasztják a rendezvényeket. A polgármester október végén Ukrajnában volt, a tisztiorvosi szolgálat szerint lehet, hogy onnan hozta be a vírust.

 

A szederkényi iskolában hétfõn a 206 diák közül 58-an voltak betegek.

„A 10-12 éves korosztályt érintette nagyobb számban ez a fertõzés, a legnagyobb létszámban a hatodik osztályból hiányoztak a gyerekek: 33-as osztálylétszámból 18-an” – mondta az iskolaigazgató.

Kedden tíz napra bezárták az iskolát, hogy megelõzzék a járványt.

„A technikai személyzetet kértem, hogy a szokásostól eltérõen egy sokkal alaposabb, mindenre kiterjedõ fertõtlenítõ takarítást végezzünk el, ez megtörtént kedd délelõtt” – mondta Hermanné Rattinger Mária.

A faluban minden rendezvényt elhalasztanak a következõ két hétben. Több szederkényi szerint a polgármester és munkatársa hozhatta be a vírust Ukrajnából. A település vezetõje szerint ez nem valószínû, ráadásul õ meg sem betegedett.

„23-24-én voltunk Ukrajnában, az ÁNTSZ szakemberei szerint a lappangási idõ 3-tól 10 nap, ha utánaszámolunk, akkor ennek elõbb kellett volna robbannia” – mondta Hergenrõder János polgármester.

A tisztiorvosi szolgálat szerint azonban lehet, hogy a vírus Ukrajnából származik.

„Összefüggést sejtünk a két esemény között, de egyelõre erre nincs bizonyíték, de hát almafa alatt almát keresünk. Ez talán megerõsíti, mert miért pont most, miért pont Szederkényben” – mondta Bakó János, az ÁNTSZ mohácsi kistérségi tisztifõorvosa.

A tisztiorvos hivatalból nem vizsgálja, hogy az ukrán vírusról van-e szó.

 

 

Életveszélyben az újinfluenzás kismama

 

Mélyaltatásban tartják azt a várandós kismamát, aki napok óta életveszélyes állapotban van az újinfluenza miatt. A nõ súlyos, kétoldali tüdõgyulladást kapott a H1N1-tõl. Az RTL Híradó úgy tudja, óvodás gyermekétõl kapta el a fertõzést. Az eset óta egyre több szegedi kismama oltatja be magát az újinfluenza ellen.

Korábbi képek a szegedi klinika intenzív osztályáról. Itt ápolják azt a várandós asszonyt, aki életveszélyes állapotba került a H1N1 fertõzés miatt. Az intézményben nem engedték a forgatást és nyilatkozni sem akartak a nõ állapotáról, annyit mondtak csak: a 40 éves, 5 és fél hónapos terhes kismamát mélyaltatásban tartják és géppel lélegeztetik. Súlyos kétoldali tüdõgyulladása van. Úgy tudjuk, az asszony az óvodás gyermekétõl kapta el a fertõzést, védõoltást sem a gyermek, sem õ nem kapott.

Az este óta egyre több várandós nõ oltatja be magát Szegeden.

Több száz kitöltött nyilatkozat. Az egyik szegedi iskolában mára kellett a szülõknek nyilatkozniuk, hogy hozzájárulnak-e a gyerekük oltásához.

„A diákok szüleinek 25%-a kérte azt, hogy itt az iskolában történjék az immunizálása a gyerekenek a vakcinával. Kb 10 % jelezte, hogy már megkapta az oltást” – mondta Ráczné Gyémánt Andrea, iskolai védõnõ.

A legtöbb iskolában még várnak a szülõk engedélyére. Ahol leadták már a papírokat, ott általában nem túl nagy az érdeklõdés. 25 megkérdezett iskolából egyben csak minden tizedik gyereket oltanak majd, a legtöbb helyen minden negyediket vagy ötödiket. Csak egy ukrán határ menti iskola volt, ahol minden második gyerek kéri a védõoltást.

Az oltásokat leghamarabb jövõ héten kezdik, de beolthatja a gyerekeket a házi gyerekorvos is. A nagyobb iskolákban pedig ha kell, pótoltásokat is szerveznek majd.

 

 

H1N1: súlyos a helyzet Szerbiában is

 

Bezárták az ország összes általános és középiskoláját Szerbiában és még az is elképzelhetõ, hogy Szerbiát járvány sújtotta területté nyilvánítják. Errõl kedden dönt a szerb kormány.

Az országban eddig nem lehetett H1N1 elleni vakcinát kapni, mert csak hétfõn zárult le a közbeszerzési eljárás. Eszerint egy svájci gyógyszergyár kezdi el az oltóanyag szállítását. 3 millió vakcinára lesz szükség. Ebbõl az elsõ védõoltásokat – fél milliót - legkorábban 25 nap múlva kaphatják meg az emberek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!