2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Olaszliszka per - Az ítélet napja...Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-13 12:54:14
Az ítélethirdetésnek mintegy 30 perce vége. Sikerült röviden beszélni az elsõ- és másodrendû vádlottal. Délutáni összefoglalónkban azt is elolvashatják.

Ma lezárulhat az utóbbi évtizedek egyik legjelentõsebb büntetõpere.

 

12:25

Az ítélethirdetésnek mintegy 30 perce vége. A Haonnak sikerült röviden beszélnie az elsõ- és másodrendû vádlottal. Délutáni összefoglalónkban azt is elolvashatják.


11:49

F. János és J. Gusztáv büntetésének súlyosbítását azzal indokolta a bíró, hogy mindketten büntetett elõéletûek, akik semmibe veszik a magyar büntetõjogi normát. Jelen emberölés oly magasra emeli társadalomra való veszélyességüket, hogy az életfogytiglant indokol.



11:38

A bíróság nem találta enyhítõ körülménynek a negyed- és hetedrendû vádlottak októberi bocsánatkérését. Azokat nem találták õszintének, egyebek mellett azért, mert már jóval korábban, az elsõfokú határozat elõtt meg kellett volna születniük.


11:13

Az elutasított védõi indítványok utalva Balla Lajos kijelentette: nem adódott olyan körülmény, ami miatt azoknak helyet kellett volna adnia. Elmondta, hogy az elsõfokú bíróság széleskörû bizonyítást folytatott. A személyi bizonyítás terén nagy gondossággal és precizitással járt el; valamennyi rendelkezésre álló tanút meghallgatták, a vádlottakat többször megnyilatkoztatták, a vallomásokat összevetették.


11:01

Balla Lajos szavai szerint a másodfokú eljárás során nem vetõdött fel olyan körülmény, amely alapjaiban változtatta volna meg az elsõfokú, borsodi megyei bíróság tényállását.


10:48

A bíróság azt is kimondta, hogy a harmad- és negyedrendû vádlottak testvérének 1994-es halálra gázolása nem okozott kóros indulati reakciót a lincselõknél. A szakértõi vélemények szerint a korábbi balesetet miatt a tettesek nem beszûkült elmeállapotban követték el a bûncselekményt.


10:36

A bírói közlés szerint az elsõfokú bíróság tényállása megalapozott. Mindössze néhány, kevésbé fontos ponton módosítottak. A másodfokú bíróság az ítélet indoklását is kiegészítette.


10:21

Az ítéletet a vádlottak és a hallgatóság némán vették tudomásul.



10:17

A hatod-, heted- és nyolcadrendû ésrendû vádlott, F. János, J. Gusztáv és H. Krisztián végig ártatlanságukat hangoztattál. Elsõfokon 15-15 év fegyházzal, illetve 10 év fiatalkorúak börtönével sújtotta õket.


10:12

Balla Lajos bíró, a büntetõtanács vezetõje kihirdette az ítéletet: az elsõfokú határozatot megváltoztatva az elsõrendû vádlottat 17 év fegyházzal, a hatod- és hetedrendût életfogytiglannal bünteti. Debreceni Ítélõtábla


10:03

Az ötödrendû vádlott, H. Dezsõné, akinek azt róják a terhére, hogy azt kiabálta: "Öljétek meg a magyart!". Az asszony végig tagadta, hogy õ kiabálta az idézett mondatot. Nem jogerõsen 15 év fegyházat kapott.


9:58

A vádlottakat 10 perce meghozták. Még nincsenek a teremben.


9:57


A harmadrendû vádlott, Sz. András (elsõfokon 15 év) utóbb arról beszélt a bíróságon, hogy egy ujjal sem nyúlt az áldozathoz, csak azt akarta megakadályozni, hogy Szögi elhagyja a helyszínt. Öccse, a negyedrendû vádlott éveken át tartó tagadás után, októberben elismerte: egyszer belerúgott a sértettbe. 16 éves volt akkor, így megúszta 10 év fiatalkorúak börtönével.


9:48

A másodrendû vádlott, H. Dezsõ, az eljárás végsõ szakaszában azt hangoztatta, hogy részt vett ugyan Szögi autójából való kirángatásában, s egyszer fel is pofozta, de utána bement a házába. Õt elsõfokon életfogytiglannal sújtották. 


9:42

Az érdeklõdõk száma meghaladja a helyekét (60-70 szék áll rendelkezésre), borítékolható, hogy sokan kinn maradnak.


9:38

A büntetõeljárás során az elsõrendû vádlott, ifjabb H. Dezsõelismerte bûnösségét, hogy bántalmazta Szögi Lajost és megrongálta a férfi kocsiját. Elsõfokon 15 év fegyházra ítélték. Az életfogytiglantól életkora óvta, tekintettel arra, hogy még nem volt 20 éves a bûntett elkövetésekor.


9:30

Fél órával az olaszliszkai lincselés ügyében hozandó jogerõs ítélet kihirdetése elõtt már megtelt a Debreceni Ítélõtábla aulája. A biztonsági intézkedések - ahogy végig a másodfokú eljárás során - rendkívül szigorúak. Erõs rendõri jelenlét mellett minden belépõt alapos ruházatátvizsgálás, detektorozás alá vetnek.

Jogerõs ítéletet hirdetnek pénteken a debreceni táblabíróságon az olaszliszkai lincselés ügyében. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006 októberében verték agyon gyilkosai két lánya, és kisebb tömeg szeme láttára.

A tettesek azért támadtak a férfire, mert azt hitték, elütötte hozzátartozójukat, egy 7 éves gyermeket, aki váratlanul Szögi autója elé szaladt. A gyereknek nem esett komolyabb baja.

A nyolc vádlottat felvonultató büntetõeljárásban még a baleset ténye is vitatott, miként egy sor más kérdésre sincs megnyugtató válasz. Biztosra vehetõ, hogy a lincselésben olyanok is részt vettek, akik részben a helyszínre érkezõ rendõrök rendkívüli hanyagsága, részben a tettesek és a tanúk összebeszélése, folyamatos hazudozása miatt eddig megúszták a felelõsségre vonást.   

A nagy kérdés, hogy a táblabíróság büntetõtanácsa helybenhagyja a borsodi megyei bíróság elsõfokú határozatát (egy vádlottra életfogytiglan, kettõre 10, a többiekre 15 év szabadságvesztés), esetleg helyt adva az ügyészi indítványnak, több életfogytiglan tartó büntetést is kiszab. Netán, hatályon kívül helyezve az elsõfokú döntést, új büntetõeljárás indításáról határoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!