2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
H1N1: újabb két haláleset MagyarországonForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-14 17:05:44
Újabb két ember halt meg Magyarországon, feltehetõen az új influenza miatt.

Újabb két ember halt meg Magyarországon, feltehetõen az új influenza miatt - jelentette be a tisztifõorvos-helyettes.

14,20

A H1N1 vírus következtében elhunytak száma Magyarországon egyébként várhatóan 7-re emelkedik, mivel az eddig igazolt 5 haláleseten kívül november 2-8-a között meghalt egy 55 éves Szolnok megyei férfi és egy 73 éves román nõ. Haláluk elõtt mindkét beteget kórházban ápolták, mindkettejüknek súlyos keringési problémája volt - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Molnár Kornélia országos tiszti fõorvos-helyettes. Egyikük esetében már bebizonyosodott a H1N1 és a halált okozó tüdõgyulladás összefüggése, a másikuk esetében még tart a vizsgálat.

A Szegeden ápolt 40 éves kismamát, aki 5 és fél hónapos terhes egy hete szállították kórházba. A várandós nõ olyan súlyos kétoldali tüdõgyulladásban szenved a H1N1 vírus miatt, hogy az utolsó hivatalos hírek szerint mélyaltatásban, lélegeztetõ gépen tartják. A család kérésére napok óta azonban semmilyen hivatalos tájékoztatást nem lehet kapni a beteg állapotáról.



Molnár Kornélia elmondta: a két áldozat 55, illetve 73 éves, egyiküknél már kimutatták a H1N1-vírust. Pénteken újabb, már a hatodik iskolában rendeltek el tanítási szünetet az influenza miatt, és be kellett zárni a Zala megyei Bak község óvodáját is.

 

 

H1N1 - Az országos tiszti fõorvos-helyettes szerint nem várható központi országos tanítási szünet
Az országos tiszti fõorvos-helyettes szerint nem várható központi országos tanítási szünet, mivel járvány esetén sem valószínû, hogy egy idõben egyszerre betegszik meg az egész ország - mondta Molnár Kornélia országos tiszti fõorvos-helyettes pénteken annak kapcsán, hogy egyre több iskolát és óvodát zárnak be a H1N1 vírusfertõzés miatt.

Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium államtitkára azt mondta: az egyedi esetekben az intézményvezetõk döntik el, hogy hogyan pótolják a tanítási napokat. Közölte azt is: egy esetleges országos járványnál az oktatási miniszter rendelheti el, hogy vagy a szünetek rövidítésével, vagy hétvégi tanítással vagy a tanév meghosszabbításával pótolják az iskolák a járvány miatt kiesett napokat. Azokban az iskolákban, amelyekben az újinfluenzás megbetegedések miatt jelenleg tanítási szünetet rendeltek el, az intézményvezetõk a helyi tisztiorvosi szolgálattal konzultálva hozták meg ezt a döntést - mondta az oktatási tárca államtitkára. Hozzátette: az igazgatók közölték, hogy nem okoznak számukra problémát a kiesõ napok, valószínûleg vagy hétvégi, szombati tanítással pótolják majd ezeket, vagy egy nap több órát tartanak majd a diákoknak.

Arató Gergely azt is elmondta: minden egyes esetnél az iskola fenntartójának engedélye is kell a tanítási szünet elrendeléséhez. Nagyobb egységeknél, így például egy önkormányzat összes iskolájának bezárásánál a jegyzõ illetve a fõjegyzõ jogosult a döntés meghozatalára. Hozzátette: minden ilyen esetben tájékoztatni kell az oktatási minisztert.

Molnár Kornélia elmondta: a múlt hétig 130 ezer adag vakcinát szállítottak ki az iskolákba, a szülõi hozzájárulások összegyûjtése folyamatosan zajlik a többi intézményben. Hozzátette: az iskola által benyújtott igényhez képest az ÁNTSZ 2 nap múlva már szállítja a megrendelt oltóanyagot. Arató Gergely szerint egyébként jó eredmény az eddig kiszállított 130 ezer vakcina, hiszen ez azt jelenti, hogy két hét alatt tanulók 10 százalékát már beoltották vagy éppen oltják.

Elképzelhetõ, hogy 1 évesnél idõsebb gyermeket is pénzért oltanak be a házi gyermekorvosok - derült ki Molnár Kornélia egy kérdésre adott válaszából. A veszélyeztetett, tehát ingyenes védõoltásra jogosultaknál ugyanis a gyerekek úgy szerepelnek, hogy közülük a közösségbe, tehát bölcsödébe, óvodába, iskolába járók azok, akiknek térítésmentesen jár a vakcina. Tehát azok az anyukák, akik például gyesen vannak 1 évesnél idõsebb gyermekükkel, receptre, pénzért vehetik meg a vakcinát, amelynek beadásáért kérhet pénzt a gyerekorvos - erõsítette meg a Független Hírügynökség kérdését a fõorvos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!