2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hivatalosan is 60 ponton módosul a KRESZForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-27 11:21:25
A változások elsõsorban a kerékpárosok és a gyalogosok védelmét szolgálják.

Elõre kell jelezni táblával a traffipaxokat - egyebek mellett így módosul a KRESZ január 1-jétõl.

 

Több mint 60 ponton módosul a KRESZ január elsejétõl, a változások elsõsorban a kerékpárosok és gyalogosok biztonságát szolgálják - mondta Szollár Domokos. A kormány reményei szerint az új szabályoknak köszönhetõen egyre többen fogják választani például a biciklit, mint közlekedési alternatívát.

A kerékpárosokat érintõ változások között szerepel, hogy a piros lámpánál az autósok elé mehetnek és fel lesz festve egy úgynevezett elõterolt kerékpáros felállóhely - innen a kocsik elõtt indulhatnak el. Bevezetik az úgynevezett nyitott kerékpársáv fogalmát: ez egy olyan felfestett sáv, ahol a kerékpárosoknak kell közlekedniük, de autósok is használhatják, ha jobbra akarnak kanyarodni. Sebességhatárokat is meghatároznak ugyanakkor a bicikliseknek: lakott területen kívül akár 50 kilométeres óránkénti sebeséggel is tekerhetnek, a gyalogosokkal közösen használt helyeken viszont legfeljebb 20 kilométer per órával mehetnek.

Az autósokat érintõ változások között van, hogy 3500 kilogrammos megengedett össztömegig egységesítik a sebességhatárokat 130, 110, 90 és 50 kilométer per órában. A gyalogosok védelmét szolgálja, hogy a sofõröknek az új szabályok szerint olyan körültekintéssel kell megválasztani a sebességet a zebrák elõtt, hogy minden esetben meg tudjanak állni. Az autósok érdekében is születtek új szabályok, például hogy a traffipaxokat ezentúl táblával elõre kell jelezni.

A motorosok közlekedését könnyítik azok a módosítások, hogy a buszsávot is használhatják majd januártól, a piros lámpánál pedig - ugyanúgy, mint a biciklisek - a kocsik között elõre mehetnek.

A részletes változásokat a közlekedési minisztérium honlapján lehet olvasni - mondta Szollár Domokos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!