2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Tudunk vagy nem tudunk szülni?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-22 08:41:39
Gondolkodtál már rajta, miért van az, hogy egyes nõk megszülnek viszonylag gyorsan, beavatkozások nélkül, míg mások szenvedve, nehezen adnak életet gyermeküknek.

Mi értelme felkészülni a szülésre?

Felmerülhetett benned a gondolat, minek egyáltalán felkészülni a szülésre? Hiszen eddig is tudtak szülni a nõk, most is tudnak. Gyerek még nem maradt bent.

Ez valóban így is van, a baba mindenképpen megszületik valahogy csak éppen nem mindegy, hogy hogyan.

Ki ne hallott volna már olyan történetet, ahol az anyuka magára hagyva, egyedül vajúdott. Kiszolgáltatva érezte magát, nem haladt a vajúdás, a nagy fájdalom elviselésének érdekében gyógyszeres érzéstelenítõt kapott. Az egész szülés elhúzódott és egy trauma volt számára, ami után a babájához is nehezen tudott közeledni, kötõdni. Az ilyen élményeket, traumákat megélni is nehéz, de az utólagos elfogadása, feldolgozása is nagyon hosszú folyamat

Mit ad egy szép, pozitív szülésélmény?

Sokkal többet, mint elsõre gondolnánk. A várandósság, szülés, gyermekágy kifejezetten fontos helyet foglal el a nõk életében.
Egy pozitív szülésélménnyel gazdagodva az anyának megnõ az önbizalma. Úgy érzi, ha ezt végigcsinálta bármire képes. Egy jó élménybõl nagyon sok erõt meríthet késõbb is. Ez egy olyan történés, ami örök emlékként megmarad számunkra. Bizonyos mozzanatot, szavak, érzések szinte beleégnek a nõk tudatába a vajúdás alatt és elkísérik élete végéig. ( Dúlaként ezért is fontos az anya érzelmi biztonságának megteremtése.)
A babával való kapcsolódás is gördülékeny, szeretetteljes.

Felkészülten, magabiztosan, örömmel várni a szülést is nagy ajándék. A www.katadula.hu –n a blogban folyamatosan olvashatsz olyan cikkeket, ami megkönnyíti a tájékozódást a szüléssel kapcsolatban.

Miért van szükségünk rá, hogy felkészülten várjuk a szülést?

Régen mire egy nõ eljutott oda, hogy gyermeket szüljön több szülést látott már, esetleg segédkezett is. Ismerte a szülés folyamatát, nem érték teljesen váratlanul az események.Idõvel a szülések bekerültek a kórházakba, ami egyrészt nagyszerû lehetõség, hogy a komplikált szüléseknél az anya és baba is biztonságban legyenek. Másrészt az anyák úgy várják ezt az eseményt, hogy egy idegen dologra készülnek, idegen helyen, idegen emberek között.
Manapság mire egy nõ gyermeket szül, rengeteg történetet hallott már, filmeket látott, amik mind hatással vannak a szülésrõl kialakított képére. Sajnos ezek általában negatív történetek, amikkel behálózva a kismamák elkezdenek félni a szüléstõl. Teljesen jogosan.

Hogyan lehet örömmel, felkészülten tekinteni a szülésre?

A szülés az ismeretlen és, mint ismeretlen helyzet ez is félelmet kelt. Ezek a felmerülõ érzések, félelmek teljesen normálisak, viszont érdemes õket letenni a szülésig, különben legkésõbb a vajúdás idején visszaköszönnek.
Mivel nagyon sok a részinformáció, féligazság – így megéri tudatosan készülni a szülésre és tájékozódni.
Tájékozódni a kórházról, szokásokról; megismerni a szülés folyamatát; ismerni a lehetõségeinket. Átgondolni mi az ami az anyának prioritást élvez a vajúdásnál, szülésnél.
Egy jó szülésfelkészítõ tanfolyam keretén belül az informálódáson, tényszerû információk átnyújtásán kívül, olyan gyakorlatok vannak, amik hatékonyan használhatóak fájdalomkezelésre, akár a kórházban is. Olyan technikák, amiket az anyák alkalmazva könnyebbnek élik meg a szülést. Szépen lassan, megszabadulnak a félelmeiktõl és pozitívan töltõdve, kellemes társaságban készülnek fel a szülésre és az azt követõ idõszakra. Majd a baba megszületése után is örömmel tekintenek vissza a szülésre, elégedetten mesélnek róla.

„Úgy érzem, hogy a kapott információk felkészítettek arra, hogy ne adódhassanak ismeretlen, váratlan helyzetek a szülés során. Önbizalmat kaptam és a páromra is komoly támaszként számíthatok. A valóságra készített fel a tanfolyam úgy gondolom. Köszönök mindent!” Bogi

Számodra fontos, hogy elégedett légy? KataDula szülésfelkészítõ tréning

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!