2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Jót tesz a havazás az ország levegõjénekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-01-28 18:28:59
A szél és a havazás miatt, ha lassan is, de országszerte csökkent csütörtökön a szálló por mennyisége a levegõben - mondta a Független Hírügynökségnek Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi minisztérium fõosztályvezetõ-helyettese.

A Magyarországot elérõ melegfront miatt kialakuló szél és hóesés hatására a szennyezett levegõ átkeveredik a tisztább légrétegekkel, így az elmúlt órák adatai alapján, néhány helyen stagnál, a legtöbb mérõállomáson pedig csökken a mért érték országszerte.

Az Országos Légszennyezettségi Mérõhálózat adatai szerint az országban szerdán szinte mindenhol meghaladta a riasztási küszöbértéket, vagyis a 100 mikrogramm per köbmétert a szállópor koncentrációja. A rendszer harminc településrõl szolgáltat adatokat. Azok közül, ahol a szállópor mennyiségét is mérik, sehol sem volt kiváló vagy jó a levegõ minõsége.

Hernádszurdokon, Oszlárban, Nyíregyházán és Debrecenben volt a legtisztább a levegõ: itt a szállópor koncentráció még megfelelõnek minõsíthetõ. Az egészségügyi határérték egyébként az 50 mikrogramm köbméterenként.

Szennyezett volt a levegõ Egerben, Sarródon, Sopronban, Dunaújvárosban és Szegeden, a mért adatok alapján mindenhol máshol meghaladta a koncentráció a riasztási küszöbértéket, vagyis a 100 mikrogramm per köbmétert.

Szmogriadót a jelenlegi szabályok szerint ott kell elrendelni, ahol a szálló por mennyisége két egymást követõ nap meghaladja ezt az értéket.

Egy 2001-es kormányrendelet értelmében azoknak a településeknek, ahol 200 ezernél többen élnek, illetve ahol tartósan fennáll a riasztási küszöbértéket meghaladó légszennyezettség veszélye, szmogriadó tervet kell készíteniük. Ennek kötelezõ tartalmi elemei vannak, így például az is, hogy a riasztási küszöbérték elérése esetén kötelezõ korlátozó intézkedéseket kell bevezetni, ilyen például a magángépjármûvek forgalmának részleges korlátozása vagy megtiltása.

A küszöbérték átlépésérõl elõször a környezetvédelmi hatóság értesíti az önkormányzatokat. Ezt követõen az a város, amelynek van szmogriadó terve, a helyi sajátosságoknak megfelelõen életbe lépteti azt - vagyis a korábban kidolgozott terveknek megfelelõen korlátozza a közlekedést, illetve az ipari tevékenységet. Azon a településen, ahol nincs szmogriadó terv, az önkormányzat mellett a környezetvédelmi hatóság tájékoztatja a lakosságot is a kialakult helyzetrõl, a helyi sajtón keresztül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!