2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Pénzügyi válság - bajban az önkormányzatok?Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-10-16 08:28:44
A kevésbé tehetõs hajdú-bihari önkormányzatoknak eddig is nagy gondot jelentett elõteremteni a szükséges forrásokat például a belterületi útjaik karbantartására, vagy az intézményeik fenntartására.

A kevésbé tehetõs hajdú-bihari önkormányzatoknak eddig is nagy gondott jelentett elõteremteni a szükséges forrásokat például a belterületi útjaik karbantartására, vagy az intézményeik fenntartására, ezért ha valakinek, hát nekik különösen nem hiányzik a pénzügyi válság.

Egyes településeken még a fénymásolópapírral is kénytelenek takarékoskodni.
Az általunk megkérdezett polgármesterek szinte egyöntetûen úgy fogalmaztak, hogy bár a krízis hatásai konkrétan még nem érezhetõek, a várhatóan megnehezedõ hitelhez jutás, a kamatok drágulása további drasztikus takarékoskodásra kényszeríti õket.

A pénzügyi nehézségek olyan alapvetõ, a mûködéshez nélkülözhetetlen tényezõkre nyomták rá már eddig is a bélyegüket, mint például a közüzemi számlák rendezése, a közalkalmazottak munkabérének kifizetése, a közintézmények konyhájának az ellátása. De (mint mondták) veszélybe kerülnek az úgynevezett közérzetjavító intézkedések is, mint például a tehetséges helyi sportolók patronálása.

Eddig sem volt egyszerû

A hitelkamatok drágulása többletkiadás az önkormányzatnak, ami önmagában még nem jelenti azt, hogy nehezebb lesz hitelhez jutni. A kölcsönigénylés csak akkor válik nehezebbé, ha a bankok a hitelezési feltételeken szigorítanak – nyilatkozta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

– Ha az önkormányzat nem jut hitelhez, akkor bizonyos beruházások nem lesznek finanszírozhatóak. Elõfordulhat, hogy biztosítékként bizonyos vagyontárgyakra jelzálogot kell bejegyezni, ami eddig nem volt jellemzõ.

A hitelfelvétel egyébként eddig sem volt egyszerû, mivel közbeszerzési eljárás hatálya alá tartozik, ami bonyolult – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a cívisváros jelenlegi hitelállománya közel tízmilliárd forint, melynek kezelése nem megoldhatatlan probléma.

Meddig ér a takaró?

Sóvágó Lászlótól,Hajdúszoboszló polgármesterétõl megtudtuk, hogy a fürdõvárosnak hiteltartozása nincs, ezért õket a válság nem érinti. – A városvezetés egyetért a mondással, miszerint mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig takarója ér – mondta.

Bojt és Hajdúsámson pénzügyi helyzete jóval kilátástalanabb, bár a krízist még egyik település sem érzi. – Hitelállományunk 6-8 millió forint, a kamatok emelése pedig például a közüzemi számláink kifizetését fogja veszélyeztetni – magyarázta Vass Mária, Bojt polgármestere. Hajdúsámson elsõ embere, Andó Lászlóné azt mondja, a több, mint 300 milliós hitelük és a takarékoskodás mellett még szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!