2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Félmilliós büntetés ittas vezetésértForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-12 15:20:19
Félmillió forint pénzbírságra ítélt ittas vezetésért egy férfit a Szegedi Városi Bíróság. A férfi este berúgott és másnap reggel igazoltatták a rendõrök.

A szervezetében még annyi alkohol volt, aminek a foka elérte a bûncselekmény határát. A súlyos pénzbüntetést egy januártól érvényes jogszabályi változás tette lehetõvé. Ha a férfit tavaly kapják el ugyanilyen fokú ittas vezetés miatt, és a bíróság mindenben ugyanúgy dönt, mint a mostani ítéletnél, 20 ezer forint büntetéssel megúszta volna.

Folyamatosan ellenõrzik a szegedi rendõrök az autósokat. Így szûrték ki azt a sofõrt is, aki egy átmulatott éjszaka után, reggel, másnaposan ült a volán mögé. Igazoltatták és kiderült, hogy a véralkohol szintje olyan magas, hogy az már bûncselekménynek számít. A bíróság gyorsított eljárásban félmillió forintra büntette.

Januárban változott a törvény. Ekkor emelték drasztikusan a kiszabható pénzbüntetések mértékét.

„A mostani szabályozás szerint a pénzbüntetés minimális értéke 75 ezer forint, a maximálisan kiszabható pedig 108 millió forint. A korábbi szabályozás a minimális értéket 3000 forintban határozta meg, ez is mutatja ennek a törvénymódosításnak a súlyát és az irányát” – mondta Bene Zoltán ügyvéd.

Ez a szigorítás nemcsak a közlekedési, hanem minden más bûncselekmény büntetési tételére is vonatkozik. Az autósokat mindenesetre mellbe vágta a hír.

„Más életét veszélyeztetik, úgyhogy egyetértek vele, csak 500 ezer forint nagyon nagy pénz, biztos meggondolnám, de valószínû más is” – mondta Péter József.

A korábbi szigorítások hatására az elmúlt években csökkent az ittasan okozott balesetek száma, de a rendõrség szerint ez nem elég.

„Míg 2008-ban Csongrád megyében minden hetedik balesetben szerepet játszott az ittasság, addig 2009-ben, csak minden tizenharmadik balesetben. Ebbõl is látszik, hogy jelentõsen javult ilyen szempontból a közlekedési kultúránk, de még mindig nagyon sokan vezetnek ittasan” – mondta Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

Az új törvényben van ugyanakkor némi könnyítés is: a pénzbüntetést 2 év alatt részletekben is befizethetik, akiket elítélnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!