2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Trükkös beruházók: így adják el az új lakásokatForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-02-12 16:55:02
Tavaly 3800 átadott projektben lévõ eladatlan lakás volt Budapesten, de ehhez hozzájön a még épülõ, tulajdonos nélküli 3000 lakás.

Vagyis összesen jelenleg mintegy 6800 eladatlan új lakásból válogathatnak a budapesti vásárlók -írja az inforadio.hu.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzõje szerint a 2008 végén kezdõdött válság hatására jelentõsen csökkent a kereslet a fõvárosi lakáspiacon, a kínálat azonban nem annyira. Utóbbi 2009-ben becslések szerint 10 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, az idén azonban további 50 százalékos csökkenéssel kell számolni, mert tavaly már nem nagyon indultak új lakásprojektek.

Az olló idén még nyílhat a megépülõ és az eladott lakásszám között, vagyis még nõhet az eladatlan lakások száma, amely a szakértõ szerint az év közepére, második felére 4500 körül tetõzhet - ez után kezdõdhet el az eladatlan lakáskészlet felszívódása.

Trükkök az eladásra

Valkó Dávid elmondta azt is: a beruházók a kereslet csökkenésével új értékesítés-ösztönzõ módszerekhez nyúltak, így például néhány év távlatában albérleti konstrukcióban adják ki a lakást, de a bérlõnek késõbb lehetõsége nyílik megvenni azt, az árból pedig leszámítják a már kifizetett albérleti díjat. Ezzel a vevõ húzhatja az idõt, hiszen nem kell azonnal hitelt felvennie.

A másik módszer a kedvezmények kínálása: néhány tulajdonos akár 15-20 százalékos engedményt is hajlandó adni a lakás árából. Ezek a kedvezmények a szakértõ szerint egészen addig megmaradnak, amíg a kereslet és a kínálat közötti olló el nem kezd szûkülni.

Tavaly 3800 átadott projektben lévõ eladatlan lakás volt Budapesten, de ehhez hozzájön a még épülõ, tulajdonos nélküli 3000 lakás. Vagyis összesen jelenleg mintegy 6800 eladatlan új lakásból válogathatnak a budapesti vásárlók - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum elemzõje.

Az elemzõ úgy látja, a 2008 végén kezdõdött válság hatására jelentõsen csökkent a kereslet a fõvárosi lakáspiacon, a kínálat azonban nem annyira. Utóbbi 2009-ben becslések szerint 10 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, az idén azonban további 50 százalékos csökkenéssel kell számolni, mert tavaly már nem nagyon indultak új lakásprojektek.

Az olló idén még nyílhat a megépülõ és az eladott lakásszám között, vagyis még nõhet az eladatlan lakások száma, amely a szakértõ szerint az év közepére, második felére 4500 körül tetõzhet - ez után kezdõdhet el az eladatlan lakáskészlet felszívódása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!