2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Batthyány óta nem volt ilyen kevés miniszterForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-04 08:57:52
Összesen nyolc minisztere lesz csak az új Orbán-kormánynak, ebbõl egy, Navracsics Tibor helyettese is lesz a miniszterelnöknek. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke pedig miniszterelnök-helyettes lesz, ...

de minisztériumot nem irányít. A régi minisztériumok közül csak a honvédelmi és a külügyi tárca marad meg. Az összes többit átszervezik.

Miniszterek érkeznek a kormányülésre. Megszokott képek, hosszan kígyózik a kocsisor. Ezután nem lesz olyan hosszú, mert Orbán Viktornak csak nyolc minisztere lesz. A Batthyány-kormány óta, azaz több mint százhatvan éve nem voltak 10-nél kevesebben a kormányban. Persze az eddigi apparátusok nem szûnnek teljesen meg, de hatalmas területeket vonnak össze, és így lesz miniszter, aki két-három eddigi tárca feladatkörét kapja majd meg. Közéjük tartozik Réthelyi Miklós volt egyetemi rektor, aki az újonnan létrejövõ Nemzeti Erõforrás Minisztériumot vezeti majd.

„Ide tartozik majd a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a szociális ügyek és a sport is” – mondta el Réthelyi Miklós kijelölt miniszter.

Ezt idáig minimum három tárca szervezte, most egy szervezetben államtitkárok segítik majd a minisztert. Belõlük valószínûleg itt is és másutt is több lesz, de hogy személy szerint kik, azt Orbán Viktor még nem mondta el. Arról sem beszélt, hogy mekkora lesz az egy-egy területért, például az oktatásért vagy a kultúra egészéért felelõs államtitkárok önállósága.

„Felnõtt, értelmes emberek, sok múlik a személyes kapcsolatukon a miniszterrel, meg a miniszter személyiségén, munkastílusán is” – mondta Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök.

Navracsics Tibor területe sem lesz éppen kicsi. Õ lesz a közigazgatási és igazságügyi miniszter, és miniszterelnök-helyettesként még ráadásul felettese is az összes többi miniszternek, tehát egyfajta fõminiszter. Szerinte az egyik legfontosabb feladat a bürokrácia egyszerûsítése:

„Szükség van arra, hogy olyan struktúrát hozzunk létre, amiben leegyszerûsödik az intézményrendszer, egyszerûbbé, áttekinthetõbbé válik az államigazgatás” – mondta Navracsics Tibor kijelölt miniszter.

A régi minisztériumok közül csak kettõ marad meg: a Külügy- és a Honvédelmi Minisztérium. Érdekessége még az új kormányszerkezetnek, hogy bár miniszter az eddigiekhez képeset kevesebb lesz, miniszterelnök-helyettesbõl mindjárt kettõ is. Navracsics Tiboron kívül ugyanis Orbán Viktor helyettese lesz Semjén Zsolt, a Fidesszel szövetséges KDNP elnöke is. De arról, hogy az õ feladata pontosan mi lesz, csak késõbb, a két párt kormányzati megállapodásának aláírása után beszélnek majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!