2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Ítéletidõ az országban – a nap krónikájaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-18 10:42:55
Kitelepítések, útzárak, áradások - a harmadik napja tartó viharos idõjárás továbbra is komoly gondokat okoz országszerte. Borsodban a kormányzat veszélyhelyzetet hirdetett azokon a településeken, ...

ahol árvízi védekezés folyik. A katasztrófavédelem szerint pünkösdig biztos eltartanak az áradások. A legnagyobb ingatlanbiztosító becslése szerint legalább 4 milliárd forint a kár.

 

Az RTL Híradó beszámolói a vihar-helyzetrõl:

Veszélyhelyzet Borsodban >>>
Szikszón nyolc utcát, több mint kétszáz házat vett körbe a megáradt Vadász patak. A kórházat délelõtt nem lehetett megközelíteni, az épületbe is betört a víz.

Javult a helyzet Miskolcon >>>
A tûzoltók és a helybéliek folyamatosan dolgoznak, hogy enyhítsék a károkat.

Diákokat mentettek a rendõrök a Mecsekben >>>
Súlyos sérülés, kitelepítés, áramkimaradás, elzárt települések a Dél-Dunántúlon. Egy húszfõs diákcsoport az esõ miatt a Mecsekben, egy faházban rekedt.

Eveznek az úton Veszprém megyében >>>
Több évtizede nem látott áradat érte el Mezõörsöt. A 81-es fõúton csak csónakkal és traktorral lehet közlekedni a megáradt Cuhai Bakony-ér miatt.

Újabb károk a Balatonnál >>>
A Balatonnál hétfõn még mindig viharos szél tombolt. A hétvégi károkat még fel sem mérték, máris újabbak keletkeztek.

Áldatlan állapotok a fõvárosban >>>
Budapesten több mint száz fa dõlt ki, egyes utak járhatatlanná váltak, óriási dugók alakultak ki, és több helyen áramszünet volt.

Több milliárd a kár >>>
A legnagyobb ingatlanbiztosító becslése szerint legalább 4 milliárd forint a kár. A cég 30 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki a leginkább rászorultaknak az ország észak-keleti térségében.

Kacsaúsztatóvá vált az ország >>>
Kerti grillezõt csapdosó balatoni hullámok és víz alá került termõföldek. Ezekrõl mind Önöktõl kaptunk felvételeket az RTL honlapjára.

Halálos áldozatok a vihar miatt szomszédainknál >>>
Az áradások halálos áldozatokat követeltek Lengyelországban és Csehországban is

18.51 - A hétfõi érettségit is megzavarta az idõjárás

A viharos idõjárás miatti áramkimaradások és közlekedési nehézségek akadályozták országszerte a hétfõi középszintû informatika érettségit. Az eddigi bejelentések alapján úgy tûnik, hogy a csaknem 30 ezer vizsgázó közül 60-an biztosan nem tudták teljesíteni az érettségit. Az oktatási miniszter határozata szerint õk május 31-én pótolhatnak. Bõvebben>>>

18.22 - 60 embert kell kitelepíteni, ha megnyitják a második vésztározót is

Ha a jásztelki után meg kell nyitni a borsóhalmi tározót is, a közelben élõket Jászberénybe telepítik. A kitelepítések elõkészítése megkezdõdött. A borsóhalmi tározó körzetében 60 ember lakik. Gondoskodni kell a tanyákon élõkrõl és az állatállományról is a borsóhalmi vésztározó területén - hívta fel a figyelmet Gedei József, Jászberény polgármestere hétfõn. A helyi védelmi bizottság megkezdte a kitelepítések elõkészítését, vagyis kijelölték a szükségszállásokat a jászberényi Belvárosi Általános Iskola tornatermében, illetve az egykori gondozóház épületében. Erre akkor lesz szükség, ha a Tarna vizét befogadó borsóhalmi tározót is meg kell nyitni.

Hétfõn délután áttörték a jásztelki szükségtározó gátját, de a megyei védelmi bizottság a másik tározó megnyitását is elõkészítette. Jászárokszálláson is védekeznek. A Gyöngyös patak Vámosgyörknél kilépett medrébõl és a vízár megindult Jászárokszállás felé. Tíz hektár az ipari parkban már víz alá került, és további 50 házat is körbezárhat a víz. A Gyöngyös patak gátját délután átvágták a szakemberek. A települést a Szarvágy patak is fenyegeti. A megyei katasztrófavédelem négy nagyteljesítményû szivattyút üzemeltet a helyszínen.

17.52 - Vágányzárak a vihar miatt

Több járatot töröltek, több nemzetközi és gyorsvonat pedig kerülõre kényszerül a viharos szél és az áradások miatt. Részletek>>>

17.08 - Egy használaton kívüli víztározó mentett meg két települést

Felfogta az esõvizet, így megóvta a hegyrõl lefolyó áradat jelentõs részétõl Telkibánya, valamint Zsujta lakóit egy használaton kívüli, felújításra váró víztározó. Az 1982 óta nem használt, meglehetõsen rossz állapotú létesítmény tulajdonosa egy cég, amelynek szándéka a tározó felújítása.

16.36 - Kazincbarcikát most a Sajó fenyegeti

A Tardona patak által okozott árvízveszély elhárítása után most a Sajó veszélyezteti Kazincbarcikát. A védekezéshez újabb önkénteseket keresnek. Az esti órákban várják a Sajó tetõzését Kazincbarcikán, a felsõ-barcikai városrészben, ahol most is víz van az utcákon. Vasárnap délutánra sikerült a Tardona patakot a medrébe terelni, így a belvárost már nem fenyegeti veszély - közölte Maros Éva, a városháza szóvivõje.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere és a helyi védelmi bizottság elnöke köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a védekezés sikeréhez. A veszély azonban nem múlt el. A Sajó a felsõ-barcikai városrészt fenyegeti - ahol az esõzés és a belvíz miatt most is víz hömpölyög az utcákon -, ezért továbbra is önkénteseket várnak az Arborétum Kft. Mátyás király úti telephelyére. A jelentkezõk homokzsákokat pakolnak majd.


16.30 - Újabb károk a Balatonnál

A Balatonnál hétfõn még mindig viharos szél tombolt. A hétvégi károkat még fel sem mérték, máris újabbak keletkeztek. A déli parton továbbra sem járnak vonatok, sõt egy idõre az M7-es sztrádát is le kellett zárni, mert kamiont borított fel a viharos szél. Részletek>>>

16.21 - 35 embert telepítettek ki Pécsett az özönvíz miatt

35 embert kellett kitelepíteni otthonából Pécsett - tudta meg a Független Hírügynökség. A város alacsonyan fekvõ utcáit, a Kopács, a Pipacs és a Magtár utcát öntötte el a hegyrõl lezúduló csapadék, innen kellett kiköltöztetni az embereket. Nekik a pécsbánytelepi iskolában, illetve a Családok Átmeneti Otthonában biztosít a pécsi önkormányzat elhelyezést.

A tûzoltóság folyamatosan dolgozik a kidõlt fák és letört ágak eltávolításán, és a városüzemeltetési társaság szakemberei is - ahol lehet -, megkezdték a vihar nyomainak eltakarítását a közterületekrõl.

15:45 - Veszélyhelyzetet hirdetett az ügyvivõ kormányfõ Borsodban

A kormányzat veszélyhelyzetet hirdetett Borsodban azokon a településeken, ahol árvízi védekezés folyik. Mindezt Bajnai Gordon ügyvivõ miniszterelnök jelentette be Miskolcon. A megyében jelenleg 65 településen küzdenek a vízzel. Részletek >>>

15:29 - Áttörik a gátat Jászteleknél

Hétfõ délután fél ötkor törik át a gátat Jászteleknél. A vésztározó megnyitásához miniszteri engedélyre vártak, ez délutánra megérkezett, így a lehetõ legrövidebb idõn belül munkába kell állniuk a gépeknek. A Zagyva eddigi legmagasabb szintje itt 650 centiméter volt, most ennél 20 centivel magasabb vízállást jeleztek elõre. Ezért döntött úgy a megyei védelmi bizottság, hogy áttörik a jásztelki gátat.

14:57 - Megerõsítették a légimentést Miskolcon

Megerõsítették a légimentést Miskolcon, tekintettel az idõjárás okozta rendkívüli helyzetre. Túri Péter, a Magyar Légimentõk ügyvezetõje a Független Hírügynökségnek elmondta: az elmúlt napokban kialakult helyzet - a többi között a szikszói mentõállomás kiürítése - miatt hétfõn reggel a légimentõk az Országos Mentõszolgálat beleegyezésével felajánlották segítségüket Miskolcnak. Hozzátette: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság hétfõn reggel 9 órakor döntött úgy, hogy elfogadják a segítséget, a helikopter háromnegyed 11-kor meg is érkezett Debrecenbõl a borsodi megyeszékhelyre. Az ügyvezetõ elmondta: a helikopter elsõdleges feladata az életmentés, a betegellátás és -szállítás, de ha szükséges, egyéb feladatokban is segítenek.

Az ügyvezetõ azt mondta, hogy a helikopter olyan elzárt területekre is eljuthat, amelyeket mentõautóval nem lehet megközelíteni. A helyzetet folyamatosan értékelik, a helikopter addig marad Miskolcon, amíg szükség lesz rá.

14:52 - Égnek a vonalak a biztosítóknál

Meghaladja a százmillió forintot két biztosítónál a vihar miatt eddig bejelentett károk összege. A társaságok megerõsített szolgálattal dolgoznak és folyamatosan veszik fel a kárigényeket, illetve végzik a kárfelmérést.

14:36 - Több százmilliós lehet a kár a közutakon

Több százmillió forintos kárt okozhatott a rendkívül esõs és szeles idõjárás eddig a közutakban. A kárfelmérést azonban nehezíti, hogy sok útszakasz most is víz alatt van, vagy pedig várható, hogy hamarosan víz alá kerül.

14:32 - Nem jár vonat Hatvan és Pásztó között

A Zagyva áradása miatt a Budapest-Hatvan-Somoskõújfalu vasútvonalon Hatvan és Pásztó között lezárták a vasúti hidat hétfõn délután 13 órakor. A Mávinform téjékoztatása szerint az utasokat Hatvan és Pásztó között vonatpótló autóbuszok viszik az árhullám levonulásáig.

14:26 - Nágocson a tanítást is elmosta az esõ

Elmaradt a tanítás hétfõn a nágocsi iskolában, mivel nincs sem elektromos áram, sem fûtés a beázott épületben - mondta el a Független Hírügynökségnek Pál Imréné, Nágocs polgármestere. A vihar több hatalmas fát is kicsavart az épületet övezõ kastélyparkban, ezért sem engedték a közelbe a diákokat.

14:24 - Kaotikus helyzet Veszprém megyében

Veszprém megyében szinte nincs olyan település, ahol ne kellett volna segíteniük a tûzoltóknak. Már több mint félezer hívást kaptak vasárnap hajnal óta és egyre több patak, illetve tó okoz gondot a megyében. Több tucat embert kellett ezek miatt kitelepíteni. Mindegyik helyszínen folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Homokzsákokkal és víz szivattyúzással védik az épületeket. Az áradások mellett azonban állandóak a fakidõlések, az épületkárok és az áramvezeték szakadások.

13:45 - Gyorssegély a fõvárostól a bajba jutottaknak

Tízmillió forintos gyorssegélyt biztosít a fõváros a vihar és árvíz elleni vidéki védekezésekhez szükséges eszközökre - errõl döntött Demszky Gábor fõpolgármester. Budapestrõl már eddig is több százezer homokzsákot, fáklyákat, tábori ágyakat és szivattyúkat küldtek az idõjárás és az árvíz miatt leginkább sújtott megyékbe. Bõvebben >>>

13:39 - Települések a víz fogságában

Közúton három település: Alcsómocsolád, Tarrós és Vázsnok megközelíthetetlen a Baranya-csatorna és a Mágocs környéki halastavak kiöntése miatt. Több helyen vízátfolyás miatt útzárat rendelt el a rendõrség. A 66-os fõúton Sásd Pécs felõl nem közelíthetõ meg, kerülõ úton lehet csak a baranyai városba eljutni. A Dombóvár és Mágocs közötti úton sem lehet közlekedni, mivel Csikóstöttösön a Hábi-patak áradása miatt lezárták az utat. Mázán a vasúti hídnál, Somogyhatvan és Patosfa között, valamint Pécsett az újmecsekaljai vasúti átjárótól Pellérd határáig nem lehet autóval közlekedni a vízátfolyások miatt.

13:36 - Lezárják Jászberény hídjait

Lezárják a forgalom elõl a jászberényi hidakat, mert azok alacsonyabban húzódnak, mint a töltés - errõl a város védelmi bizottsága hétfõn délelõtt döntött. Nagyobb árvízre számítanak Jászberényben, mint 1999-ben, ezért nyúlgáttal erõsítik a belterületi védvonalakat - mondta a Független Hírügynökségnek Gedei József polgármester, a helyi védelmi bizottság vezetõje. A Zagyva tetõzését hétfõ éjszakára várják, felkészültek a hûtõgépgyári lakótelep, a sportcsarnok és az uszoda közötti területek védelmére. Homokzsákokkal védik a Hányási és Kolosi hidat. Várhatóan a régi hatvani híd feljáróját is ellepi majd a kiáradt Zagyva, ezért több helyen el kell terelni a forgalmat.

13:31 - Fennakadások a vasúti közlekedésben

A viharos erejû szél miatt a MÁV-START megváltoztatta a közlekedési rendet a dél-balatoni vonalon. Több járatot töröltek, több nemzetközi és gyorsvonat is kerülõre kényszerül, Székesfehérvár Balatonszentgyörgy között pedig vonatpótló autóbuszok közlekednek. Bõvebben >>>

13:13 Mozgósítanak minden magyar tûzoltót

Csaknem 250 települést veszélyeztetnek az ország folyóin levonuló árhullámok. Az árvízi védekezést irányító Országos Mûszaki Irányító Törzs veszélyhelyzet elrendelését kezdeményezi a Kormányzati Koordinációs Bizottság hétfõ kora délutáni ülésén a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Kóthay László, vízügyi szakállamtitkár. Közben hétfõn a Magyar Tûzoltó Szövetség elnöke önkéntes munkára kért fel minden magyar tûzoltót. Részletek >>>

13:03 - Kitelepítések Pécstt is

Megkezdték a vízzel elárasztott lakóépületek kiürítését Pécsett, de arról még nincs információ, hogy hány családnak kell elhagynia otthonát - tudta meg a Független Hírügynökség a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei ügyeletén. Fõleg a nem megfelelõen kitisztított vízelvezetõ árkok és csapadékelnyelõ csatornák telítõdtek vízzel, ami miatt az utcára bugyog vissza a csapadék. Pécsett egyébként egyszerre 21 helyen dolgoznak a tûzoltók, akikhez még a déli órákban is folyamatosan érkeznek bejelentések kidõlt fákról és elöntött pincékrõl. A polgármesteri kabinetiroda közleménye szerint további csapadék várható, ezért a veszélyhelyzet a város több pontján hosszabb ideig fennállhat.

12:44 - Készültség a Zagyván és az Ipolyon

Harmadfokú készültséget rendeltek el hétfõn reggel a Zagyva teljes árvízvédelmi szakaszán. Mivel az Ipoly vízgyûjtõ területén újabb 27 milliméter esõ esett, másodfokú készültség van érvényben.

12:34 - Katasztrófahelyzet Fejér megyében

Katasztrófahelyzet alakult ki Fejér megyében. A rendõrség tájékoztatása szerint több utat lezártak. Házak vannak veszélyben, Bodajkon több családot költöztettek már ki. Bakonycsernyén 100-150 ember harcol a megáradt Gaja-patakkal. Bõvebben >>>

11:30 - Feloldották az útzárat az M7-esen

Feloldották az útzárat az M7-es sztráda 143-as kilométerszelvényénél. Az autópálya Nagykanizsa felé vezetõ oldalát hétfõn délelõtt zárták le Balatonboglár közelében, miután a Nagykanizsa felé vezetõ oldalon a viharos erejû szél felborította egy kamion pótkocsiját, illetve egy másik kamiont is keresztbe fordított az úton.

11:20 - Tízezren áram nélkül a Dél-Dunántúlon

69 településen csaknem tízezer fogyasztónál nincs áram a Dél-Dunántúlon - közölte a Független Hírügynökséggel Varga Ivett, az E.on sajtóreferense. Bár a szolgáltató a középfeszültségû hálózaton a vasárnapi vihar okozta üzemzavarokat este 11 órára megszüntette, az éjféltõl hétfõ hajnalig tartó újabb orkán erejû szél ismét tömeges meghibásodásokat okozott. Az áramszolgáltató továbbra is megerõsített készenlétet tart fenn, ami azt jelenti, hogy valamennyi hadra fogható szerelõ dolgozik, de nincs könnyû dolguk, mivel a viharos szél már nemcsak a fákat, hanem sok helyen a villanyoszlopokat is kidönti a teljesen felázott földbõl. A legkritikusabb a helyzet Kaposvár és Siófok környékén, valamint a Balaton déli partján. Több kisebb településen egyáltalán nincs áram, így például Szentgáloskéren 400-an, Mesztegnyõn 300-an, míg Nagyszakácsiban szintén 300-an maradtak áram nélkül. Egyelõre nem tudják megmondani, hogy mikor állhat maradéktalanul helyre az áramszolgáltatás Dél-Dunántúlon.

11:19 - Veszélyben az ivóvíz Miskolcon - HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS!

Bizonytalanná vált az esõzések következtében az ivóvíz minõsége Miskolcon, ezért a Fõvárosi Vízmûvek szakemberei a polgármester kérésére a városban dolgoznak és a lakosság ivóvízellátásában segítenek. Egy speciális berendezést alkatrészeire bontva Lillafüred térségébe, a hegyek közt folyó Szinva patak forrásához szállítottak, ahol a környék vízellátását biztosító 100 köbméteres tárolót töltik vele. Miskolcon több kutat le kellett zárni. A vízminõség vizsgálata még tart.

11:17 - Víz alatt a város harmada

Csaknem háromszáz ember töltötte az éjszakát ideiglenes közösségi szállásokon Sátoraljaújhelyen de ezerkétszáznak készített helyet az önkormányzat. Szamosvölgyi Péter polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: kezdeményezi, hogy a várost nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté, hiszen huszonkét utca, Újhely területének csaknem egyharmada víz alá került a Ronyva-patak áradása miatt. A polgármester abban reménykedik, hogy hétfõn nem esik és kapnak egy kis lélegzetvételnyi idõt, mert késõbb újra csapadékos idõjárást jelez a meteorológia a térségben. Bõvebben >>>

11:10 – Rohamosan nõ a Zagyva vízszintje

Hétfõn megnyitják a jásztelki vésztározót. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság reggeli ülésén úgy döntött, hogy a Zagyva áradása miatt el kell árasztani a Jászteleknél kialakított 20 négyzetkilométeres területet. Így 40 centiméterrel is csökkenthetõ a folyó vízszintje. A Zagyván vasárnap este harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. Májusban a Zagyva-Tarna vízgyûjtõ területén a sokévi átlag csapadékmennyiség háromszorosa hullott. A hétvégi esõzések miatt hajnalban óránként 10 centiméteres áradást mértek a jászsági folyón.

11:02 - Diákokat mentenek Kisújbányán

Húszfõs diákcsoport rekedt a néhány házból álló Kisújbányán vasárnap este, miután a hegyrõl lezúduló esõvíz teljesen elmosta az utat. A vízátfolyás miatt több száz méteren keresztül csak a vízben gyalogolva lehet odajutni. A komlói rendõrök vasárnap este ételt vittek az osztálykiránduláson lévõ csoportnak, mivel az élelmük elfogyott, mielõtt vasárnap este hazaindultak volna. A rendõrök három irányból próbáltak odamenni, az egyik útra löszfal omlott, a másikra fák dõltek, az egyedül járható út öt kilométer hosszú, az is meglazult a víz miatt, rajta közlekedni így is nagyon veszélyes. A rendõrök hétfõ reggel szervezik meg a mentést, három terepjáróival és a legjobb sofõrökkel. Egy fordulóval négyen tudnak eljönni, a mentés valószínû egész délelõtt fog tartani.

10:42 - Duzzad a Balaton és a Velencei-tó

A megengedettnél kilenc centiméterrel magasabb a Velencei-tó vízszintje a déli parton. Az erõs szél és a hullámzás miatt sok helyen kiöntött a tó. Több kertben megjelent a víz, de házakat nem veszélyeztet még. Vasárnap óta engedik a vizet a tóból, hétfõn délután várhatóan növelik a vízeresztés mértékét. A Balatont is apasztják. Ott pénteken kezdõdött a vízeresztés, ennek ellenére már 5 centiméterrel magasabb a vízszint a megengedettnél.

10:33 - Házakat veszélyeztet a Hábi-patak

Átvágták a Hábi-patak töltését Csikóstöttösnél, mert a sok esõ miatt felduzzadt vízfolyás a település mélyebben fekvõ utcáit veszélyezteti. A Hábi-patak vízszintje megközelítette a maximális, 320 centiméteres szintet, ezért a helyiek éjfél óta nyúlgátakat építettek, hogy megvédjék a települést az árvíztõl. A helyzet azonban annyira kritikus lett, hogy nemrég a vízfolyás töltését is átvágták, hogy csökkentsék a mederben lévõ víz mennyiségét.

A patakon számos halastó is van, amelyeknél fennáll a gátszakadás veszélye, egyelõre azonban a megelõzõ intézkedéseknek köszönhetõen még nem kellett senkinek sem elhagynia otthonát.

10:32 - Egy nap alatt 2,5 métert emelkedett a Tisza Tiszabecsnél

A Tisza a felsõ, ukrajnai szakaszán már tetõzött, azonban az észak-magyarországi szakaszon árad. Vasárnap reggel óta több mint 2,5 métert emelkedett a vízszint Tiszabecs térségében. Hasonló mértékû áradást észleltek a Szamos folyón is a határszelvényben, és további vízszintemelkedés várható. Kisebb árhullám vonul le a Kraszna folyón is. Mindhárom folyón árvízvédelmi készültségi szintet megközelítõ vízállás alakulhat ki a napokban.


Jelentõs mértékben megnõtt a belvízzel elöntött területek nagysága is. A hétfõ reggeli jelentések szerint 16 ezer hektárt borít belvíz, amelybõl több mint 5100 hektár vetés, illetve szántó. Ez meghaladja a tél végi, tavasz eleji elöntési adatokat.

9:54 - Kitelepítések Ipolytarnócon

Az eddig mért legmagasabb vízszintet érte el az Ipoly Ipolytarnócnál. A megáradt folyó kilenc házat vett körbe, negyven embert kellett emiatt hétfõ hajnalban kitelepíteni. Szabó Tibor, Ipolytarnóc polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: a folyó a falu szélén a Rákóczi út végébe és a Dankó Pista utcába tört be, a megfékezésére épített úgynevezett nyúlgát nem tudta a házakat megvédeni. A település határában több száz hektáron terül szét a normál esetben csupán 8-10 méter széles határfolyó. Az elöltött házak lakóit rokonokhoz, ismerõsökhöz, valamint a település bezárt iskolájába menekítették, biztonságban vannak, a település bajba jutott lakói a közkonyhán fõznek

9:39 - Teljes útzár az M7-esen Balatonboglárnál

Lezárták az M7-es sztrádát Balatonboglár közelében, miután a Nagykanizsa felé vezetõ oldalon a viharos erejû szél felborította egy kamion pótkocsiját a 143-as kilométerszelvényben. Az orkán erejû szél egy másik kamiont is megfordított az úton. Egyik balesetben sem történt személyi sérülés, de a mûszaki mentés idejére teljes útzárat rendeltek el. Ez a rendõrség tájékoztatása szerint délelõtt 10 óráig érvényben marad, ezért a Nagykanizsa felé tartók Balatonboglárnál térhetnek le az autópályáról a 7-es fõútra és Fonyódnál tudnak ismét felhajtani az autópályára.

9:19 - Járhatatlan utak Baranyában

Öt lezárt, járhatatlan útszakasz van jelenleg Baranya megyében - közölte hétfõn délelõtt a Független Hírügynökséggel Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje. A Máza és Kismányok közötti út, valamint a 66-os számú fõút sásdi szakasza járhatatlan a vízátfolyások miatt. Ezen kívül a Somogyhatvan és Patosfa közötti útszakaszt is lezárták a "Felsõ tó" megemelkedett vízszintje miatt. Szintén vízátfolyás miatt kellett lezárni az alsómocsoládi, valamint a tarrósi bekötõutakat, ezek a települések így ideiglenesen közúton nem megközelíthetõk.

9:03 - Száz tûzoltó indult el Szabolcsból Borsodba

Száz szabolcsi tûzoltó indult útnak Szabolcsból Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, hogy segítsenek az árvíz elleni védekezésben. A száz tûzoltó között vannak hivatásosak és önkéntesek egyaránt, és addig maradnak Borsodban, ameddig szükség van rájuk.

Szabolcsban a legtöbb gondot a belvíz okozza. Vasárnaptól hétfõ reggelig 65 helyre hívták a tûzoltókat megyeszerte vízszivattyúzáshoz, illetve hat fát kellett kivágniuk, mert lakóházakat vagy a közlekedést veszélyeztették. A megyében nincs olyan család, amelyet a lakását fenyegetõ belvíz miatt ki kellett volna költöztetni.

8:59 - Csónakkal mentik az embereket Szikszón

Az országban szombaton késõ este óta majdnem 3200 riasztást kaptak a tûzoltók a vihar és az esõzés kapcsán. Az éjszaka a Borsod-Abaúj-Zempélén megyei Szikszón olyan hirtelen áradt meg a Vadász patak, hogy elöntötte a kórház alsó szintjét és több házat is. A tûzoltók motorcsónakkal mentették az embereket a házakból, a kórházban pedig 45 beteget kellett az alsó szintrõl az emeletre telepíteni.

8:56 - Vízátfolyás bénítja Pécs közlekedését

Vízátfolyás miatt lezárták Pécsett az Ágoston teret. A Mecsekrõl lezúduló víz itt olyan mennyiségû, hogy az utat nem lehet biztonságosan használni, ezért lezárták a forgalom elõl. Mivel innen indul a belvárost keletrõl elkerülõ út, a reggeli csúcsforgalomban jelentõs torlódás alakult ki a környéken.

Pécsett egyébként több helyen is jelentõs mennyiségû csapadék gyûlt össze a mélyebben fekvõ utcákban, mivel a csapadékelvezetõ rendszer nem tudja elvezetni az óriási mennyiségû esõvizet.

A Pécs melletti pogányi meteorológiai állomáson az elmúlt 48 órában összesen 120 milliméternyi csapadékot regisztráltak. Az elõrejelzések szerint a mai nap folyamán további 10 milliméter esõ eshet a város környékén.

8:42 - Kiöntött a Baranya-csatorna Sásdon

10 családot kellett kiköltöztetni Sásdon, ahol a Baranya-csatorna és a Gödrei patak soha nem látott mértékben lépett ki medrébõl. A kitelepített családokat rokonok fogadták be.

Az árvíz három mélyebb fekvésû utcát és több tucat lakóházat veszélyeztet, jelenleg több százan dolgoznak a nyúlgátak építésén. A helyzeten az sem segít, hogy a Baranya csatorna töltését több helyen is átvágták a vízügyi hatóság szakembereivel egyeztetve. Az árvíz elöntötte a baranyai kisváros két ivóvízkútját és a szenyvíztelepet is.

A Pécsre vezetõ 66-os fõút sásdi szakaszát lezárták. Minden segítségre szükségük van a védekezéshez, jelenleg a tûzoltóság speciális jármûveit várják, de szükségük van még "homokra, zsákra és minden emberi segítségre is."

8:36 - Nem járnak a vonatok Ercsi és Iváncsa között

Kidõlt fa szakította le a vasúti felsõvezetéket hétfõn reggel a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon Ercsi és Iváncsa között. A vezeték mindkét vágány felett leszakadt, a vasúti közlekedés áll. A Máv-Start megrendelte a pótlóbuszokat. Az érintett vonalon közlekedõknek 40-50 perces késésekre kell számítaniuk - közölte a Mávinform.

8:17 - Több száz riasztás Budapesten

Több száz riasztást kaptak a tûzoltók Budapesten a vihar miatt. Reggel hét óráig 235 káresetet számoltak fel, de még mindig van hátra 200 helyszín, ahová ki kell menniük. Több helyen - összesen 25 helyszínen - elektromos vezetékek szakadtak le, illetve ágak hullottak a vezetékekre. Ezekre a helyekre egyelõre az áramszolgáltató szakembereit várják, mert amíg nem áramtalanítanak, a tûzoltók nem tudnak dolgozni. A tûzoltóság azt kéri, hogy aki ilyen leszakadt vezetéket lát, ne nyúljon hozzá, mert életveszélyes lehet. Bõvebben >>>

7:57 – Akadozik a vonatközlekedés

Romlott a helyzet a vasútvonalakon az idõjárás miatt, már több helyen is csak csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok a viharos erejû szélben. A Mávinform hétfõ reggeli tájékoztatása szerint a Budapest-Hegyeshalom vonalon Budapest-Bicske, Komárom-Hegyeshalom és Rajka között vannak késések, illetve a Gyõr-Celldömölk, a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca, és a Budapest-Pusztaszabolcs vonalakon. Az utasoknak 15-40 perces késésekre kell számítaniuk.

7:55 – Folyik a kitelepítés Sátoraljaújhelyen

Több száz embert kellett kitelepíteni Sátoraljaújhelyen a Ronyva-patak árvize miatt. Dankó Dénes alpolgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: a város az elmúlt évtizedek legjelentõsebb árvizét éli át. A kitelepítettek számáról nem tudott információt adni, de már több százan lehetnek azok, akiket már ideiglenes szálláshelyen helyeztek el.

Az alpolgármester elmondta: a Ronyva-patak-, valamint a vízfolyás árvízének levezetésére épített árapasztó tározó medre egyaránt megtelt, emiatt a víz elöntötte a két meder közötti területet, mintegy tizenöt utcát. Egyes becslések szerint a kitelepítettek száma elérheti a hétszázat is, ami a város lakóinak öt-hat százaléka. Jelenleg már egy iskolai ebédlõ, valamint egy tornaterem megtelt az otthonukat elhagyni kényszerülõ emberekkel, egy másik tornatermet pedig megnyitottak. Szükség esetén további létesítményeket bocsátanak a bajba jutott emberek elszállásolására, ahol matracokat, plédeket helyeztek el. Az áradat miatt le van zárva a nagy- és a kishatárátkelõ is, arrafelé nem lehet közlekedni Szlovákia felé. Nyolc órától ülésezik a helyi védelmi bizottság, ahol meghatározzák a következõ idõszak feladatait.

7:50 - Durvul a helyzet Veszprém megyében

Veszprém megyében most már nem csak Bakonybélen kell védekezni, hanem Somlóvásárhelyen a Torna patak, Veszprémben a Séd patak, Hajmáskérnél a víztározó, Zircen pedig egy tó okoz problémákat. A Torna miatt csaknem 50 embernek kellett elhagynia otthonát Somlóvásárhelyen.

Hajmáskéren egy víztározó gátja szakadt át, itt 3 lakóházat teljesen víz alá került. Onnan is kiköltöztették a lakókat. Veszprémben a Séd patak egyelõre még nem lépett ki a medrébõl, de már ott is homokzsákolásra készülnek, Zircnél pedig az arborétumnál egész éjszaka dolgoztak. A sok esõ miatt egy tó duzzadt meg.
A Veszprém megyében három utat le kellett zárni a víz átfolyások miatt. Nem lehet közlekedni Bakonybélt Pápával, Gyulafirátótot Hajmáskérrel és a Csótot Bakonyszentivánnal összekötõ úton. Vasárnap hajnali négy óra óta egyébként mintegy 400 esetben kellett vonulniuk a tûzoltóknak Veszprém megyében, elsõsorban fakidõlésekhez riasztották õket.

7:14 – Harmadfokú készültség a Kaposon Dombóvárnál

A Baranya-csatornán a töltés átvágás után is várhatóan másodpercenként több mint 40 köbméter víz érkezik a Kaposba, így Dombóvár térségében a folyón a töltés szintjénél magasabb árhullám várható, ezért harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Csonki István, az igazgatóság vezetõje.

7:09 – Gátszakadás Lipótfán

Átszakadt a Lipótfa melletti halastó gátja, emiatt a víz négy lakóházat öntött el hétfõ hajnalban, két idõs embernek kellett elhagynia otthonát, õket a kaposvári idõsek otthonában helyeztek el - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete. A megyében továbbra is sok bejelentést kapnak a tûzoltók, éjfél óta több mint 20 esetben riasztották õket elsõsorban fakidõlésekhez.

7:07 – Kitelepítések Mezõörsön

Hétfõ hajnalra 15 lakost telepítettek ki otthonából a Gyõr-Moson-Sopron megyei Mezõörsön, ahol a Cuhai Bakony-ér vasárnap délután kilépett medrébõl. Az áradat 65 lakóházat veszélyeztet. A patak miatt folyik védekezés Bõnyön is. Ott 13 háznál kellett homokzsákokat kihelyezni. A 81-es fõutat és a Bõnyt Rétalappal összekötõ utat lezárták.

7:05 Nem lesz vízkorlátozás Kazincbarcikán

Stabil a Lázbérci víztározó gátja, így nem lesz vízkorlátozás Kazincbarcikán. A tározónál korábban másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, de a gáton sem buzgár, sem szivárgás nem található. A töltés korábban már nagyobb terheléseket is kibírt - közölte a Független Hírügynökséggel Maros Éva a városháza szóvivõje

6:51 – Vámosok is segítenek a védekezésben

A rendkívüli árvízhelyzet miatt vasárnap este több, mint 100 pénzügyõrt vezényeltek Borsod megyébe. A vámosok elsõsorban a védekezési munkálatokban vesznek részt több településen.

Emõdön, Edelényben és Szendrõn dolgoztak éjszaka azok a pénzügyõrök, akiket a rendkívüli árvízhelyzet miatt vezényeltek Borsod megyébe, tájékoztatta a Független Hírügynökséget Varga Zoltán, a Vám- és Pénzügyõrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense. Érkeztek pénzügyõr járõrök és nyomozók Sátoraljaújhelyrõl, Egerbõl, Miskolcról, Budapestrõl, Salgótarjánból, Nyíregyházáról és Székesfehérvárról is. A Vám- és Pénzügyõrség a rendkívüli árvízhelyzet miatt ajánlotta fel segítségét a megyei védelmi bizottságnak. A pénzügyõrök mindaddig a térségben maradnak, amíg a veszély nem hárult el. Ha a helyzet továbbra is megköveteli, hétfõn a pénzügyõr iskoláról is több tucat tanuló érkezik majd Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe.

6:42 – Kidõlõ fák, leomló partfal Tolna megyében

Tolna megyében 13 esetben riasztották a tûzoltókat a vihar által okozott károkhoz vasárnapról hétfõre virradó éjszaka - közölte a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Az esetek többségében fakidõlésekhez vonultak a tûzoltók, a megye szinte minden területérõl érkeztek bejelentések.Éjszaka egyebek közt Tamásiban, Dombóváron, Mágocson, Sásdon és Tolnán dolgoztak a tûzoltók.

Bonyhádon négy lakóházat kellett homokzsákokkal megvédeni a kiáradó Völgység-pataktól, amelynek árvize a város melletti területeket öntötte el. A Bonyhád melletti áruházat 2500 homokzsákkal kellett körberakni, hogy megvédjék az árviztõl.

Bátán megcsúszott a partfal, emiatt egy lakóház sérült, a benne lakó egy idõs hölgynek el kellett hagynia otthonát. Õt rokonok fogadták be.

5.08 – Továbbra sem csitul a vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõn hajnalban meghosszabbította a narancsszínû riasztást a közép-magyarországi, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli, a dél-dunántúli és a dél-alföldi régiókban is. Ez azt jelenti, hogy az említett területeken a következõ három órában még elõfordulhatnak erõs viharok és akár 90 kilométer/órásnál nagyobb széllökések is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!