2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Tetszik a rendõrségnek a leleményes spamForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-11-19 07:17:40
Nemzetközi gyakorlatra és a magyar készenléti szervekre hivatkozva arra buzdít egy körlevél, hogy mindenki az ICE (In Case of Emergency) mozaikszóval jelölje meg mobiljában azoknak a hozzátartozóinak a nevét, akiket baj esetén értesíteni kell. Bár a rendõrség, a mentõk és a tûzoltók jó ötletnek tartják, nem tudják, kitõl származik a felhívás.

Spamgyanús levél cirkál október vége óta az interneten, amelyben a magyar rendõrség, mentõk és tûzoltók azt ajánlják a lakosságnak, hogy a külföldi gyakorlatot követve a hárombetûs ICE mozaikszóval (In Case of Emergency, azaz veszély esetén) tüntessék fel mobiltelefonjukban azon hozzátartozójuk nevét, akit akkor kell értesíteni, ha komoly baj éri a telefon tulajdonosát.

Kérdésre a rendõrség, a mentõszolgálat és a tûzoltóság azt mondta, a kezdeményezés nem tõlük indult, nem ismerik a levél forrását, viszont semmiképp sem tartják haszontalannak.

Veszélyhelyzetben, például amikor a sérült cselekvõképtelenné válik, a rendõrség, illetve a kórház feladata, hogy a hozzátartozókat értesítse. "Ha az érintett a telefonjában ICE név alatt helyez el valamilyen telefonszámot vagy bármilyen elérhetõséget, hozzájárulását adja annak használatához" - közölte az Országos Rendõr-Fõkapitányság sajtóosztálya. A rendõrség szerint jó ötlet az ICE kód használata, mégsem teszik kötelezõvé kollégáiknak, hogy baleseteknél elkezdjék keresni azt. Súlyos sérülés vagy halálos kimenetelû baleset során egyébként is a telefonosnál jóval kíméletesebb személyes értesítést alkalmazzák, azaz becsöngetnek a hozzátartozókhoz.

"Adott esetben sokat segíthet, bár megjegyzem, erre ugyanúgy alkalmas a pénztárcába, bérletbe vagy egyéb más jellegû személyes eszközbe elhelyezett kis papírdarab a szükséges adatokkal" - közölte a rendõrség sajtóosztálya.

Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje szerint az ötletet akkor lehetne átültetni a gyakorlatba, ha alaposan kidolgoznák a részleteit. "Bármennyire is kézenfekvõ, több okból aggályos: gondoljunk például bele, mi történik, ha elavul a szám. Rendszerszerûen tehát egyelõre nem látom mûködõképesnek, de biztos, hogy semmit nem veszít vele, aki alkalmazza" - mondta. Kis-Guczi Péter, a katasztrófavédelem szóvivõje ugyanakkor "kicsit túlbiztosításnak" tartja a mozaikszavas megoldást, mivel szerinte szinte mindenkinek van a telefonjában olyan név, hogy anyu vagy apu.

Gyõrfi Pál a jogi problémákra is kitért, például arra esetre, ha a sérült a telefonszámla miatt utólag reklamál, még ha a hívás az õ érdekében történt is. Elõfordult már hasonló eset, például amikor egy nyílt törést szenvedett motoros lábáról le kellett vágni a cipõt, a motoros pedig késõbb vissza akarta követelni a cipõ árát a mentõktõl - mondta Gyõrfi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!