2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ma kezdik a kormányprogram vitájátForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-25 11:41:44
Az Országgyûlés keddi ülésén kezdõdik és szerdán is tart a leendõ Orbán-kormány programjának általános vitája.  
A Nemzeti Együttmûködés Programja címû dokumentumról 10 órás idõkeretben tárgyalnak a képviselõk.

A program öt fejezetbõl áll, alcímei: Itt az idõ, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot; hogy újra rend legyen az országban; hogy megmentsük az egészségügyet; hogy megteremtsük a szociális biztonságot; hogy helyreállítsuk a demokratikus normákat. Az elõszó, a Nemzeti Együttmûködés Nyilatkozata, a Nemzeti Együttmûködés Rendszere, valamint a nemzeti ügyek ismertetése után 68 oldalas a dokumentum, amelynek legterjedelmesebb fejezete a 26 oldalas gazdasági program.

Eközben keddtõl péntekig az országgyûlés 18 állandó bizottsága 30 ülésen hallgatja meg az Orbán-kormány 9 miniszterjelöltjét, amelyek után várhatóan szombaton le is tehetik miniszteri esküjüket a leendõ tárcavezetõk. A legtöbb bizottság elõtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelöltnek kell megjelennie. Õ összesen hat testület - a foglalkoztatási, a fogyasztóvédelmi, a gazdasági, az oktatási, a sport és a számvevõszéki bizottságok - elõtt számol majd be miniszteri terveirõl. A másik oldalon Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterjelölt áll, akit egyedül a külügyi bizottság hallgat majd meg.

Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök május 29-én, szombaton, 11 órától válaszol majd a parlamentben a programmal kapcsolatos kérdésekre, a képviselõk ezután szavaznak arról. Ha elfogadják a programot, Orbán Viktor leteheti miniszterelnöki esküjét. Ezután terjeszti a miniszterek kinevezésével kapcsolatos javaslatait a köztársasági elnök elé. Ha az államfõ jóváhagyja ezeket, még aznap, 14 órától letehetik esküjüket a miniszterek is az ünnepi ülésen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!