2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Igen a kettõs állampolgárságraForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-26 10:54:25
Az Országgyûlés szerdai ülésén 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadta a magyar állampolgársági törvény kettõs állampolgárságra való kiterjesztésérõl szóló módosítását.

A képviselõk közül Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Molnár Csaba és Szanyi Tibor szocialista honatyák szavaztak nemmel a javaslatra, Baracskai József, Oláh Lajos és Vitányi Iván szocialista, illetve Dorosz Dávid és Szabó Tímea LMP-s képviselõk pedig tartózkodtak.

A szavazást követõen a képviselõk több percen keresztül tapsoltak az eredményt látva, majd a kormánypárti képviselõk gúnyos morajban törtek ki, mikor a szavazás után Kovács László belépett a terembe és elfoglalta a helyét.

A szerdán elfogadott törvénymódosítás értelmében három hónapon belül állampolgársághoz juthatnának a határon túli magyarok. A törvénymódosításban nem szerepel a választójog kérdése. A tervek szerint az augusztus 20-án életbe lépõ, de csak 2011-tõl induló eljárásokban alkalmazott törvény szövege szerint „kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenõje magyar állampolgár volt, vagy valószínûsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja.” Az állampolgársági kérvényeket a magyarországi települések anyakönyvvezetõihez vagy a magyar konzuli tisztviselõkhöz lehet eljuttatni. Az illetékes miniszter a kérelem beérkezését követõ három hónapon belül elõterjeszti azt a köztársasági elnöknek. Az új törvényben ugyanakkor nem szerepel a választójog kérdése.

Ugyanakkor kedden, a szlovák parlament a magyar állampolgársági törvény módosítását, vagyis a magyar állampolgárság könnyített megszerzését ellenzõ határozatot fogadott el rendkívüli ülésén. Ebben mélységes nyugtalanságának ad hangot amiatt, hogy a magyar Országgyûlés lehetõvé tenné a szomszédos országokban élõ magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését. Szlovákia szerint olyan egyoldalú lépésrõl van szó, amely intézményes köteléket alakít ki a magyar állam és szlovákiai, szlovák állampolgárságú kisebbségiek között. A magyar törvénymódosítás terve komoly kétségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez a lépés összhangban van-e a nemzetközi joggal, a nemzetközi szervezetek ajánlásaival valamint az Európai Unió alapelveivel és értékeivel - szögezik le a dokumentumban.

Robert Fico szlovák kormányfõ arra szólította fel Orbán Viktor kijelölt miniszterelnököt: állítsa le az Országgyûlésben a határon túli magyarok kettõs állampolgárságát lehetõvé tevõ törvénymódosítás folyamatát.

A szlovákiai Híd párt pedig arra kérte Orbán Viktort, hogy a június 12-i szlovákiai választásokig várjon a magyar állampolgársági törvény módosításával.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivõje kedden úgy reagált a pozsonyi határozatra: a kettõs állampolgárságról szóló törvény megalkotása erkölcsi kötelessége az új kormánynak, a polgárok ennek tudatában szavaztak bizalmat. A szomszédos országban nagyon durva választási kampány folyik, amelybe a Fidesz eddig sem avatkozott be, és ezt követõen sem fog - tette hozzá.

Összeül a szlovák kormány

Összehívták a szlovák kabinetet szerdán 10 órára a magyar állampolgársági törvény jóváhagyása miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a pozsonyi kormányhivatal sajtósztálya. Robert Fico kormánya a szlovák állampolgársági törvény módosításáról szóló javaslatot vitatja meg, majd azt - sürgõsségi eljárást kérve - a parlament elé terjeszti. Fico korábban jelezte, a magyar állampolgárságért folyamodókat indokolt esetben megfoszthatják szlovák állampolgárságuktól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!