2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Útzár, kitelepítés, utcákon hömpölygõ vízForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-01 10:29:59
Diónyi nagyságú jégdarabok, folyóvá duzzadt patakok, forgószél. Megint káoszt okozott az idõjárás. Vasárnap este több megyében több tucat házat öntött el a víz, családokat kellett kiköltöztetni.
Mára mindenhol javult a helyzet, elkezdõdött a takarítás. Gyõr-Moson-Sopron megyében sárfolyam, Budapest budafoki részén egy megáradt patak okozta a legtöbb problémát. Fáradt olajat mosott a vízbe, fekete nyomot hagyva maga után a házak falán és a kertekben.

Beszakadt a leállósáv az M6-oson

Beszakadt az M6-os sztráda leállósávja a tengelici csomópont közelében. Hirtelen annyi esõ zúdult le, hogy a vízelvezetõ árkok nem tudták levezetni, ezért az özönvíz utat tört magának, és kimosta a földet a betoncsík alól. A sztráda mindkét oldalát lezárták, a forgalom csak hétfõ délután indulhatott újra a két hónapja átadott autópálya-szakaszon. Bõvebben>>>


Csónakon közlekednek a járõrök Igar-Vámon

Este fél kilenc körül Igar-Vámon öntött el a víz egy utcát. A Kossuth utcában 50 ház került víz alá, az utcákat helyenként 120 centiméter magas víz borította el. A vízelvezetõ árkokat éjjel 11 órára sikerült kitisztítani, de 25 ház így is víz alatt maradt. A lakókat ideiglenesen a mûvelõdési házban szállásolták el.

A rendõrök csónakokon járõrözve védték az üresen maradt házakat a tolvajoktól. A Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság hétfõi tájékoztatása szerint a megyében vasárnap egyébként fõleg utakat öntött el a víz és a sár. Délután öt óra körül a 64-es fõút Mezõszilas és Igar közötti szakaszán keletkezett sárátfolyás. Nem sokkal ez után le kellett zárni a Mór és Pusztavám közötti alsóbbrendû utat, mert egy száz méteres szakaszt elárasztotta a Vértesbõl lezúduló víz. A körülbelül húsz centiméter magas vizet, úgy tíz centiméter vastag sár kísérte. Sérülés nem történt, éjjel tizenegy óráig tartott a terelés. Este fél nyolckor a 63-as fõúton, Cece és Vajta között kellett lassítani a forgalmat, hogy az ott keletkezett sárátfolyást le lehessen takarítani.

Hét településen okozott gondot az özönvíz Gyõr-Moson-Sopron megyében

A vasárnap délutáni, esti esõzések hét Gyõr-Moson-Sopron megyei településen csaknem 70 lakóházat veszélyeztettek. Az árkok nem tudták elvezetni a nagy mennyiségû csapadékot, így mindenhol homokzsákokkal védekeztek, mintegy 5000 darabot helyeztek ki a településeken.

Bakonypéterden a három éve épített árkok teltek meg vízzel. Ott egy utcát szinte teljesen elöntött az áradat. A falu magasabban fekvõ részérõl alázúduló víz egy villanyoszlopot kitört és négy kapubejárót elsodort. A katasztrófavédelem szerint 4 ház volt veszélyben. A lakóépületeket 1000 homokzsákkal védték.

Romándon szintén egy utca került víz alá. A vízelvezetõ árok ott sem bírta a terhelést. 500 homokzsákot helyeztek ki a településen, ahol 8 ház volt veszélyben. Gyõrasszonyfán 15-20 házat veszélyeztetett az özönvíz. Itt a helyiek egy földút átvágásával vezették el a vizet és 200 homokzsákot használtak fel.

Nyalkán két utca is víz alá került. 20-25 ház volt veszélyben a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint. Az épületeket 800 homokzsákkal sikerült megvédeni. Sopronhorpácson és Völcsejen is több házat veszélyeztetett a hirtelen jött csapadék. Ezeken a településeken több mint 250 homokzsákkal védték meg az épületeket.

Répcevisen a megáradt Pákász patak miatt került veszélybe 5 ház. Ott kétezer homokzsákot használtak fel.

Újabb áradás Bõnynél

A vasárnap esti özönvízszerû csapadék után ismét árad a Cuhai-Bakony-ér Bõnynél - tájékoztatott Janák Emil az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. A helyiek húszezer homokzsákkal készülnek az újabb esõzésekre. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának beszámolója szerint jelenlegi körülbelül százan pakolják a homokzsákokat, a civilek mellett tûzoltók, rendõrök és polgárõrök is részt vesznek a munkában. A lakók a házaikat védik, de van, aki már a bútorait is elszállította otthonából, hogy védje a víztõl. A bõnyiek a két héttel ezelõttihez képest 40-50 centiméterrel alacsonyabb tetõzésre számítanak.

Kitelepítések és elöntött utcák Pécsett

Pécset kora délután heves esõzés érte el, a Lámpás völgybõl három embert ki kellett telepíteni egy veszélyesen megdõlt partfal miatt. A fal nem omlott házra, a kitelepítést megelõzõ céljából rendelték el. Az embereket a Családok Átmeneti Otthonában helyezték el ideiglenesen. Pécs legmélyebben fekvõ részét, a Pipacs utcát ismét elöntötte a víz, ami egyelõre házakba még nem, csak udvarokba tört be. Jelenleg a vízelvezetõ árkokat mélyítik a szakemberek - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Kritikus a vízszint a Balatonon

Vízügyi szakemberek szerint, ha továbbra is csapadékos marad az idõjárás, akkor a követezõ napokban több, a déli parton fekvõ házat elönthet a víz. A vízszintet a Sió-csatornán keresztül lehet csökkenteni, de az már nem bír el több terhelést. Bõvebben >>>

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!