2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Nyár végére erõsödhet vissza a forintForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-06 08:09:32
Hónapokig kell többet törleszteniük a devizahiteleseknek a kormánypárti politikusok elmúlt napi nyilatkozatai miatt. Elemzõk szerint leghamarabb ...
nyár végére erõsödhet vissza a forint a 270-es szintre, oda, ahol akkor volt, mielõtt Kósa Lajos államcsõd-közeli helyzetet emlegetett. Két nap alatt 6 százalékkal gyengült a forint.

„Ezek a kijelentések nem voltak szerencsések” – mondta Varga Mihály.

Így értékelte a miniszterelnöki államtitkár az elmúlt napok fideszes nyilatkozatait. Azokat, amelyek miatt két nap alatt 17 forinttal gyengült a forint. Ez azt jelenti, ha valakinek szombaton kellene törlesztenie a devizahitelét, 6 százalékkal magasabb törlesztõrészletet kellene befizetnie.

Csütörtökön reggel 273 forintért jegyeztek egy eurót. Majd Kósa Lajos azt mondta egy konferencián: szûk esélyünk van arra, hogy elkerüljük a csõdközelbe jutott Görögország helyzetét. Ezután rövid idõ alatt 4 forintot gyengült az euró árfolyama, este pedig már 281 forintért kereskedtek vele. Pénteken aztán Szijjártó Péter védelmébe vette Kósa Lajos mondatait. A kormányfõ szóvivõje szerint nem túlzás Magyarország vonatkozásában államcsõd-közeli helyzetrõl beszélni. Ezután ismét rohamosan gyengült a forint, péntek délután 290 forinton is jegyeztek egy eurót.

„Olyan mértékû földindulásokat okozott a piacokon, hogy például az euró árfolyamesését, vagy az osztrák csõdindex esését, sõt a brazil index esését is a Magyarországról szóló hírekkel magyarázták” – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezetõ elemzõje.

A svájci frankkal szemben is gyengült a forint, péntek estére 208 forintig. Az RTL Híradó által megkérdezett elemzõk szerint mindez egyértelmûen a kormánypárti politikusok nyilatkozatainak köszönhetõ. Szombaton Varga Mihály már egyáltalán nem beszélt csõdközelrõl, sõt.

„Nekünk nem az a kérdés most, hogy finanszírozhatóság hogyan történik meg, nekünk az ma a kérdésünk, hogy az államháztartási hiány tervezett mértékét hogyan tudjuk tartani" – mondta Varga Mihály miniszterelnöki államtitkár.

Elemzõk szerint a szombati nyilatkozat csak kicsit segíthet a forinton, és a devizahiteleseken.

„Ahhoz, hogy a forint visszatérjen a 270 forint körüli szintre, ehhez valószínû, hogy néhány hónapra lesz majd szükség. Az nem tisztázott, hogy a mostani helyzetben a magyar kamat megfelelõen magas-e, illetve a befektetõi bizalom helyreáll-e a kormány új intézkedése, az akcióterv után” – mondta Barcza György, a K& H Bank vezetõ elemzõje.

Optimista becslések szerint leghamarabb nyár végén érhet egy euró ismét 270 forintot. Addig a devizahitelesek magasabb törlesztõ részletekre számíthatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!