2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Javul a helyzet az árvizes területekenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-09 10:53:37
Az éjszaka folyamán sehol sem volt vízbetörés és újabb kitelepítés Borsod megyében.
Jelenleg még 4200-4300 ember nem tud hazamenni, mert lakóházaik vízben állnak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt kormánybiztos szóvivõje.

Dobson Tibor elmondta: már megindult a "spontán visszatelepülés", de a szakemberek ezt senkinek nem javasolják addig, míg az ár le nem vonul és az elöntött területeket nem tudják fertõtleníteni, mivel a víz mindenhol kimosta a szennyvízaknákat, sõt rengeteg állattetem is van az elöntött területeken, emiatt viszont komoly fertõzésveszélynek teszi ki magát, aki idõ elõtt hazamegy. Fontos továbbá, hogy az épületek állapotát is ellenõrizzék, hiszen eddig nagyjából száz ház omlott össze a megyében. Dobson Tibor kiemelte a fosztogatók ellen a településeket a rendõrség géppisztolyos járõrökkel védik.

Jelenleg nagyjából 15 ezren vesznek részt a védekezésben, ez háromezerrel kevesebb a korábbinál, és ez a szám tovább csökkenhet a nap folyamán. A szóvivõ elmondta: a pénzügyõrök és a rendõrök egy része hazament.

Jelenleg 28 borsodi településen kell forralni a vizet iváshoz. Alsózsolcán, Sajópálfalván, Szikszón, Sajóvámoson és számos környezõ településen pedig palackos és zacskós vizet osztanak, illetve lajtos kocsik segítségével látják el ivóvízzel a lakosságot. A szóvivõ szerint az emberek ellátása zavartalan.

Jelenleg még Hernádszentandrást, Tornabarakonyt, és Tornaszentandrást veszi körül teljesen az árvíz, de már itt is jelentõs az apadás. A Hernád-Sajó torkolat kivételével a térségben mindenhol csökken a vízszint. Sajóládon, Bõcsön, és Ónódon viszont még mindig nehéz a helyzet, megfeszített mûszaki védekezõ munka zajlik, míg máshol már csak figyelõszolgálatot tartanak fenn, illetve szivattyúznak és az utómunkákat végzik.

Az árvizes területeken vadászati tilalom van érvényben, illetve mindenhol menteni kell a vadat. A következõ nagy feladat pedig majd a szúnyogirtás lesz - tette hozzá.

A Duna csütörtökön, vagy pénteken tetõzik Bajánál, illetve Mohácsnál, itt figyelõszolgálat mûködik jelenleg és a gátakat erõsítik. A folyó felsõ szakaszain már az árvízi utómunkákat végzik és szivattyúznak. Itt a kitelepített 80 ember lassan visszamehet otthonába, de a fertõtlenítést még ezeken a területeken is el kell végezni. A Tisza jövõ héten, kedden tetõzhet 10 m-en Szolnoknál, itt mindenhol zajlik a védekezés.

A belvízzel elöntött terület nagysága jelenleg az országban összesen 219 ezer hektár, amibõl 112 ezer hektár a vetés-szántó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!