2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Magyarország legszegényebb települései: itt A LISTAForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-06-25 17:42:26
A Fejér-megyei Felcsút a leggazdagabb, a somogyi Pálmajor pedig a legszegényebb település Magyarországon, legalábbis az egy fõre jutó jövedelmek arányát tekintve.

A CID Cég-Info Kft. jövedelem index adatbázisa a magyarországi települések és irányítószám-körzetek tiszta jövedelmére, a jövedelmek eloszlására, a fogyasztói index több mint száz cikk és szolgáltatás a lakossági fogyasztására vonatkozó valamennyi lényeges adatot tartalmazza. A jövedelemindex adatbázisaiban a lakosság valamennyi legális tiszta jövedelmére, az adózott és a társadalmi jövedelem (nyugdíj, GYES, GYED, segélyek stb.) összegére vonatkozó adatok vannak.

Míg az összes legális jövedelem 2007-rõl 2008-ra 12%-al, addig 2008-ról 2009-re 6%-al növekedett, azaz a válság hatására a növekedés felére csökkent, de nem jelentkezett ebben az idõszakban abszolút csökkenés. Ez a növekedés az egyes településeket különbözõ módon érintette.

Az év során jelentõs változások történtek a települések egy fõre jutó jövedelem szerinti rangsorában. A legmagasabb jövedelmû,1000 fõt meghaladó lakosságú 25 település jövedelem szerinti rangsorát az alábbi táblázat mutatja.

 


Forrás: CID Cég-Info Kft.


A sorrendben jelentõs változást mutat 2009 évben Felcsút amely átlagjövedelem terén vezeti a listát, míg a 2008 évi átlagjövedelme csak a 336-ik helyen szerepelt. Valószínû, néhány új, magasan adózó vállalkozói adófizetõ adata emelte Felcsúton az átlagjövedelmet az elsõ helyre.

Jellemzõ, hogy az-1 000 - 10 000 lakosú települések egyre számosabban jelennek meg a jövedelmi rangsor elsõ huszonöt helyén, és két budapesti kerület is kikerült a az elsõ huszonötös listából. Ezek a változások azt mutatják, hogy település szinten tovább növekedtek a felsõ jövedelmi körbe tartozó, Budapesten kívüli települések.

Forrás: CID Cég-Info Kft.


Az országos jövedelem különbségek 2007-óta jelentõsen csökkentek. Míg a jövedelmi olló (a legmagasabb települési átlagjövedelem és a legalacsonyabb átlagjövedelem aránya) 2007-ben 7,8 szoros volt, ez az arány 2008-ra 5,3 szorosra csökkent és 2009-ben lassuló ütemben, egy tizeddel, 5,2 szeresre alakult.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!