2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A ház elúszott, a hitel maradtForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-30 10:51:24
Bajban vannak azok az árvízkárosultak, akiknek hiteltartozásuk volt a házukon. Nem elég, hogy otthonuk összeomlott vagy lakhatatlanná vált, ...
rendszerint nem nekik, hanem a banknak fizet a biztosító. Ráadásul akad olyan, aki még a törlesztõ részleteket is fizeti, miközben már háza sincs.

A zenész házaspár házát földig rombolta az árvíz, a kollégáik segítettek kimenteni a romok közül, ami még használható lehet. Ez volt az elsõ otthonuk. Csak egy fal maradt állva. Tavaly vettek fel a házra tízmillió forint hitelt.

„Nem tudjuk, hogy a törlesztõ részleteket fizetni kell-e tovább, illetve amikor már összedõlt a ház, az aktuális tizedikei dátummal le is vonták a következõ törlesztést. A biztosítónak várjuk a döntését” – mondta Horváth Sándor.

Azt várják, hogy kiderüljön, mennyit fizet a biztosító. Csakhogy hiába. Hitelfelvételkor ugyanis a bank kiköti, hogy ha tönkremegy a ház, amire hitelt adott, az õ kára akkor is megtérüljön.

„Ez azt jelenti rendszerint, hogy van egy olyan megállapodás a hitelezõ és az adós között, amiben az adós hozzájárul ahhoz, hogy a biztosító ne neki, hanem a hitelt nyújtónak fizesse ki a kárt” – mondta Popper Klára, a Magyar Biztosítók Szövetsége jogi szekciójának elnöke.

A feltételek persze szerzõdésenként változnak. Szerencsés esetben, ha a bank megkapta a pénzét, még marad valamennyi, ami már a károsultaké.

A házaspár arra számít, hogy ha a biztosító kifizeti a bankot, nekik is marad néhány millió, amibõl újrakezdhetik az életüket. Ismét hitelt vesznek fel és megpróbálják újra felépíteni a házukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!