2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Havi több ezres könnyítés a devizahitelenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-07 09:31:06
Megszüntetné a devizahitelezésben eladási árfolyamon történõ elszámolást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Helyette középárfolyamon kellene számolniuk a bankoknak. Ha a szabályozás életbe lép, a már meglévõ devizahiteleseknek havonta akár több ezer forinttal is csökkenhetne a törlesztõrészletük.

„2007-ben hat és fél millió forintot vettem fel körülbelül olyan 150 forintos árfolyam áron” – mondta Nagyszöllõsi Nóra, aki svájci frankban adósodott el: 50 százalékkal nõtt a törlesztõrészlete.

Amikor törleszt, forintban fizeti be a részletét, amit a bank átvált svájci frankra, méghozzá eladási árfolyamon. A hiteltanácsadó szerint ez akár havonta több száz, vagy ezer forintos plusz kiadás az adósnak.

„Nagyjából 0,5 és 2,5 százalék közötti többletköltséget jelent a törlesztések során ahhoz képest, mint ha középárfolyamon történõ elszámolás lenne” – mondta Kovács Zoltán, a benks.hu ügyvezetõ igazgatója.

Ha valakinek 500 svájci frank a törlesztõrészlete, és most kellene fizetnie, körülbelül 218 forintos eladási árfolyammal számol a bank. Vagyis, a részlet 109 ezer forint. Ugyanez a Magyar Nemzeti Bank 213 forintos középárfolyamán számolva 106 ezer 500 forint.

Ezért javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, hogy a bankok a jövõben csak középárfolyamot használhassanak folyósításkor és a törlesztõrészletek beszedésekor egyaránt.

„Ez mindenkinek egy kiszámíthatóbb, biztonságosabb rendszert alkalmazhat. Ez ugyanúgy érdeke a pénzintézetnek, mint az ügyfélnek” - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivõje.

A javaslat kidolgozása már elkezdõdött, egyelõre nem tudni, mikor léphet életbe. Az árfolyamok közti különbség minden egyes banknak akár több milliárd forintos extra bevételt hoz évente.

A Bankszövetséget szerette volna megkérdezni az RTL Híradó a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének javaslatáról, a szövetségnél azonban kedden senki nem akart nyilatkozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!