2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Felrobbant a fehérgyarmati víztoronyForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-14 09:07:18
Felrobbant egy víztorony reggel a Szabolcs megyei Fehérgyarmaton. A 40 méter magas tározó darabjai ...
három futballpályányi területen szóródtak szét, de szerencsére senki sem sérült meg. A városban részleges vízkorlátozást vezettek be, de inni, tisztálkodni már lehet. Az 1-2 órás vízhiány összesen négy településen mintegy 11 ezer embert érintett. A robbanás okát jelenleg is szakértõk vizsgálják. A rendõrség közveszély okozás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az ezer köbméteres tartályról több négyzetméteres fémdarabokat szakított le a detonáció. Kallós Endrének szerencséje volt. A férfi a robbanás elõtt alig fél perccel biciklizett el a tározó elõtt.

„Olyan furcsa hang volt, mint amikor a fazékban fõ a víz, amikor rajta van a tetõ! Susogott-sustorgott! Ösztönösen felnéztem az égre, a tetejére, akkor kezdett púposodni kifelé a lemez” – mondta Kallós Endre, az eset szemtanúja.

Ezután robbant fel a hidroglóbusz. A tartályban 7-800 köbméter víz volt. A leszakadó darabok eltörtek, megrongáltak néhány villanyoszlopot és elszakították a felsõ vezetéket is. Emiatt néhány házban órákig se víz, se áram nem volt.

A közelben lakók mind megijedtek, azonnal kimentek házaik elé.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy a detonáció a tározó betonlépcsõit kb. 50 méterrel távolabbra, az úttest közepére hajította.

„Vízkorlátozást vezettünk be, nem lehet a városban locsolni, kocsit mosni, de a fogyasztásban ez nem jelentkezik, lehet nyugodtan inni, fürdeni” – mondta Farkas János, Fehérgyarmat alpolgármestere.

A víztorony tartószerkezete is súlyosan megrongálódott, ezért mielõbb le kell bontani. A robbanás okát még vizsgálják. A szakemberek szerint a detonációt akár az üzemeltetéshez használt metán-gáz is okozhatta. Ilyen baleset korábban már volt Magyarországon.

„Felmerült egyrészt a metán-gáz valószínûsége, hogy ez robbanhatott be, valamint anyagfáradás, illetve, hogy az elmúlt idõszakban több vihar volt itt a térségben és ezek a viharok is hozzájárulhattak a víztoronynak az elmozdulásához” – nyilatkozta Pernyák Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg- Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezredese.

A kár több tízmillió forint. A rendõrség közveszély okozás miatt indított nyomozást.
A felrobbant víztározót 1993-ban építették. Akkor 35 millió forintba került. Azt, hogy az új hidroglóbuszt mikorra és mennyibõl tudják majd felépíteni, ma még senki sem tudta megmondani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!