2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tekerjen 10 percet az ingyen vacsoráért!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-15 10:56:22
Mintegy 10 perces szoba-kerékpározással elõállított energiáért cserébe ebédre, vagy vacsorára beváltható jegyet kínál egy hotel Koppenhága egyik elõvárosában.
A Crown Plaza nevû szálloda - üzemeltetõi szerint – „csaknem 100 százalékig zöld”, mivel a bringával nyert energián kívül napelemekkel, és geotermikus energiával mûködtetik. A hotel 366 szobájának berendezéseit újrahasznosított, és biológiailag lebomló anyagokból készítették, a konyhai hulladékokból pedig bioüzemanyagot állítanak elõ.

„Még egy kicsit izzadnom kell, és megvan az ingyen vacsorám” - mondta szobakerékpáron pedálozó öltönyös vendég a dániai öko-hotel aulájában az AFP francia hírügynökségnek. A kerékpár kijelzõjén a bringás folyamatosan nyomon követheti, hogy mennyi energiát állított elõ. A szálloda kommunikációs igazgatója szerint mintegy 8-12 perces tekerés eredményeképp 10 wattóra energiát lehet termelni, amivel egy 27 eurós, átszámítva 7500 forint értékû ebéd-, illetve vacsora-jegyet bringázhatnak össze maguknak a vendégek - azon kívül, hogy az egészségükért is tettek valamit. A szálloda kommunikációs igazgatója, Frederikke Toemmergaard szerint az akciót áprilisban kezdték, és azóta már több mint 200 vendég szolgált rá ebéd-, illetve vacsora-bónuszra.

A szoba-bringákkal nyert wattórákat a 86 méter magas öko-hotel energiahálózatába vezetik, amelyet 1500 napelemmel látnak el - ez mintegy 55 háztartás teljes ellátására lenne elegendõ. A hotel pincéjében geotermikus energiát állítanak elõ, amivel a fûtést, illetve a légkondicionálást látják el. A szálloda vezetõi szerint mindezek eredményeképp az épület energia-ellátásának mintegy 90 százalékát tudják biztosítani.

Ezen kívül a szálloda összes szobáját újrahasznosítható, kémiai összetevõket nem tartalmazó anyagokból készítették, így a tapétákat, szõnyegeket, bútorokat is. De a törölközök, illetve ágynemûk is biológiailag lebomló anyagokból állnak, a vízcsapokra takarékosságot eredményezõ eszközöket szereltek, a szálloda izzói pedig mind alacsony fogyasztásúak. A konyhában keletkezõ ételmaradékokat pedig egy biogáz üzembe szállítják, ahol üzemanyaggá alakítják át azokat.

Dánia fõvárosában egyébként a városvezetõk az tervezik,hogy 2025-re Koppenhága lesz a Föld elsõ fõvárosa, amelynek nem lesz károsanyag kibocsátása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!