2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Meghosszabbítanák a kilakoltatási moratóriumotForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-07-16 16:24:19
A kilakoltatási moratórium 2011 március elsejéig történõ meghosszabbítását kezdeményezte a kormány. A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításáról benyújtott elõterjesztés szerint nem csak december elsejétõl, hanem már a kilakoltatást elrendelõ bírósági végzés kézhezvételét követõ naptól - legkorábban így a törvény hatálybalépését követõ naptól - el kellene halasztani a lakáskiürítést a következõ év március elsejéig.

A kilakoltatási eljárást a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza, a kilakoltatás alóli ideiglenes mentesülést a törvény biztosítja a téli hónapokra.

A törvényben szabályozott kilakoltatási moratórium azokra a természetes személyekre vonatkozik, akiknek lakóingatlanukat kellene elhagyniuk a kilakoltatás miatt, és a lakásban való ideiglenes bennmaradásuk másoknak a lakhatáshoz való ugyanilyen jogát nem sérti.

A törvényjavaslat rendelkezéseit a folyamatban lévõ végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kellene, ha még nem történt meg a kilakoltatás. Ha a törvény hatálybalépésének idõpontjára a bíróság már elrendelte a lakás rendõrség közremûködésével történõ kiürítését és a megküldte a végrehajtó részére az errõl szóló végzést, úgy a végrehajtónak haladéktalanul, a törvény hatálybalépését követõ naptól el kell halasztania a kilakoltatást a következõ év március 1-ig.

Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja, hogy a ténylegesen kilakoltatással fenyegetett adósok, akik lakhatásukról nem tudnak gondoskodni, ideiglenes haladékot kapjanak a lakásuk kiürítésére.

Mint írják, a kilakoltatások nemcsak az adósok számára eredményeznek súlyos társadalmi problémákat, de az állam által fenntartott szociális intézmények kiadásait is jelentõsen megnövelik; ezek megelõzése okán hirdette meg a kormány a kilakoltatási moratórium 2011. március elsejéig történõ meghosszabbítását.

Kiemelik azt is: a javasolt megoldás átmeneti jellegû szabályozás, ugyanis a kilakoltatási moratórium meghosszabbításának célja egy ideiglenes beavatkozás a követelések érvényesítésének rendjébe, melyet a pénzügyi-gazdasági válság - mint rendkívüli körülmény - tett szükségessé. A törvény a kihirdetését követõ napon lépne hatályba.

A Fidesz-KDNP kormány június 10-én jelentette meg azon rendeletét, melyben 2010. december 31-ig hosszabbította meg a kilakoltatási moratóriumot. A Bajnai-kormány tavaly a téli idõszakra szóló törvénymódosításban már a döntött a moratóriumról, melyet késõbb április 15-éig meghosszabbított.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!