2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Nem jár végkielégítés CselényinekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-04 12:38:04
Hiába fizettek ki az adók levonása után 26 millió forint végkielégítést a Duna Tv volt elnökének, annak jelentõs részét be kell fizetnie az APEH-nak.
Információink szerint ugyanis az utolsó pillanatban, csendben, gyorsan módosították a végkielégítések megadóztatásáról szóló törvényt úgy, hogy az rá is vonatkozzon. Így 98 százalékos különadót kell fizetnie a kétmillió forint feletti részre.

Valamivel több mint 49 millió forint, bruttóban. Ennyivel távozott a Duna tv elnöke. Ebbõl valószínûleg 47 millió forint az APEH kasszájába kerül. Cselényi László alig 2 millió forintot tarthat meg.

„Ebben a funkcióban ott van az is, hogy mint egy közéleti szereplõt, mint egy politikust bárki piszkálhassa, bírálhassa, rágalmazhassa, hegyezhesse rajta a körmeit. Tehát sokkal többet kell elviselni, és errõl is szól az a megbízási díj” - ezzel indokolta Cselényi László az összeg nagyságát.

A volt elnök egyébként lemondott, majd végül a szerzõdés szerint neki járó csaknem 100 millió forint felével távozott. Távozását azután jelentette be, hogy a kuratóriumi elnökség fideszes tagja a Duna Tv gyanús szerzõdéseit firtatta. Mindenesetre Cselényinek már át is utalt a tv-t felügyelõ közalapítvány, az adók levonása után 26 millió forintot. A volt elnök vitatja, hogy rá is vonatkozik az a törvény, amely szerint a 2 millió forint feletti összegek után 98 százalék különadót kellene fizetni.

„ Az tény, hogy ez nem munkaszerzõdésbõl származó jövedelem. Polgári szerzõdés, és egyben megbízási szerzõdés, ami egy konkrét feladat elvégzésére szól, és ami arról is szól, hogy bármikor ér ez véget valamilyen külsõ okból, belsõ okból, közös megállapodásból kifolyólag, egy összegben járna az az összeg, amit ezért valamikor a kuratórium megszabott” - mndta Cselényi László.

Csakhogy a törvény szerint a jogviszony megszûnésével kapcsolatos összes bevétel adóköteles. Ráadásul úgy tudjuk, még egy külön módosítást is benyújtottak az utolsó pillanatban, miszerint mindez a közalapítványi forrásból fenntartott szervezetek munkatársaira is vonatkozik. Ilyen a Duna Tv, az MTV és a Magyar Rádió. Vagyis a volt elnöknek a 26 millióból 24-et vissza kell fizetnie.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!