2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Felsõzsolcán még nem tudtak pénzt kérniForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-09 11:42:55
Nem kaptak még állami támogatást az újjáépítésre azok a települések, amelyeket az árvíz sújtott, pedig a kormány korábban több mint 3 milliárd forint támogatást ígért az érintett településeknek.
Az RTL Híradónak a Belügyminisztérium államtitkára megerõsítette, hogy még nem utaltak pénzt, de Tállai András azt mondta, a beérkezett igényekrõl éppen hétfõn dönt a belügyminiszter. A leginkább érintett Felsõzsolca viszont nem lesz ezek között, mert eddig egyetlen forint állami támogatást sem kértek.

Az alap már kész van, épül a felõzsolcai ház, de nem állami pénzbõl, hanem felajánlásokból. Az állami támogatásra váró tulajdonosok még nem kezdtek hozzá az építkezéshez. A településen több mint 170 házat kellene újjáépíteni az árvíz után, ehhez a kormány 1,8 milliárd forint állami támogatást ígért Felsõzsolcának. Ebbõl eddig egy fillért sem kapott a település.

„Valóban ez igaz lehet, de ennek egyetlen oka van. Ilyen kérelem nem érkezett. Egyébként más településekrõl érkezett kérelem, amelynek elbírálása folyamatban van. Várhatóan miniszter úr hétfõn fogja aláírni az elsõ ilyen kérelmeket” – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára.

Az a település amelyik kért, heteken belül pénzhez juthat.

A felsõzsolcai fõépítész az RTL Híradónak megerõsítette, hogy egyelõre nem tudtak pénzt kérni a Belügyminisztériumtól. Rudolf Mihály azt mondta, a biztosítókra várnak.

„Egész egyszerûen azért tudott pénzt igényelni, mert Felsõzsolca esetében a többihez képest baromi nehéz ez. Hiányoznak azok az adatok, amelyek a biztosítótársaságok adatai” – mondta Rudolf Mihály, Felsõzsolca fõépítésze.

Nem tudják, hogy egy-egy összedõlt ház után mennyi pénzt kapnak majd. Enélkül viszont Felsõzsolcán még odáig sem tudtak eljutni, hogy szerzõdést kössenek a majdani építõkkel - viszont ez is kell ahhoz, hogy támogatást igényeljenek.

A kormányrendelet szerint a települések október 31-ig kérhetik az állami támogatást. Az már most biztos, hogy Felsõzsolca a határidõ meghosszabítását kéri majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!