2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Jól jár a bank, ha segíti adósaitForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-12 12:40:05
Pár száz vagy akár több ezer forint kedvezményt is jelenthet a devizahiteleseknek az, hogy a bankok különbözõ módon csökkentik a törlesztõrészleteket.
Az általunk megkérdezett elemzõ szerint ez nemcsak az ügyfeleknek jó, hanem a bankoknak is. Egyre több ugyanis a fizetésképtelen ügyfél.

Amikor kimegy a szobából, rögtön lekapacsolja a villanyt Nagyszöllõsy Nóra. Amin lehet, takarékoskodik. Csak így tudja kifizetni a lakásra felvett hitel törlesztõrészleteit.

„2007-ben hat és fél millió forintot vettem fel körülbelül olyan 150 forintos árfolyam áron” – mondta Nagyszöllõsy Nóra.

Eddig ötven százalékkal nõtt a törlesztõrészlete az árfolyamváltozás miatt, de most egy kicsit javul a helyzete. A legtöbb nagy bank ugyanis csökkenti a törlesztõrészleteket.

Az FHB és az Erste például átvállalja az árfolyamkockázat egy részét, az OTP csökkenti a kamatokat, a Raiffeisen pedig visszaadja az eddig befizetett törlesztõrlészletek egy részét. Az MKB pedig a Magyar Nemzeti Bank árfolyamán váltja át a hiteleket, amik kedvezõbbek a banki árfolyamoknál.

„Pár száz forinttól pár ezer forintig szóródhat ezeknek a segítségnyújtásoknak a hatása. Abból indulnak ki a bankok, hogy ami jó az ügyfélnek az jó a banknak is, tehát azáltal, hogy az ügyfélnek a fizetõképességét megõrzi a bank, a banknak a különbözõ mutatói is jók maradnak” – mondta Palkó István, a Portfolió elemzõje.

Vagyis a bankok azt remélik, hogy így több ügyfelük tud majd pontosan törleszteni. A fizetésképtelen családok hiteleinek száma ugyanis egyre nõ. Az elmúlt hónapokban öt és félezer lakáshitel dõlt be. Közel 100 ezer lakáshitel után nem fizetik a törlesztõrészleteket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!