2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Háromszor rengett a föld SellyénForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-19 10:23:53
Egyetlen nap alatt háromszor is megmozdult a föld a Baranya megyei Sellyén. A kedd hajnali, Richter-skála szerinti 3-as erõsségû rengéseket késõ este újabb, ...
az elõzõeknél nagyobb mozgás követte. A helyiek megijedtek, amikor a föld morajlani kezdett, majd kilengtek a csillárok, összekoccantak a poharak. Sokan pánikba estek.

„Mintha az ég dörgött volna, mozgott a föld, meg morgott, a kutyák ugattak, bekapcsolt a riasztó” – mondta Horváth Sándor.

„Megzörrentek az ablakok. A másik fiam, az nem velünk él, õ meg mondta, hogy fotelban ült, mert tévézett, és érezte, hogy úgy megmozdult, megrezdült, vagy mit csinált a fotel” – mondta Stang Jánosné.

Sokan úgy érezték, mintha megrángatták volna alattuk az ágyat.

A sellyei plébánia homlokzatát ugyan szerdán javították, de nem a földrengés miatt. A kéregmozgásban ugyanis nem sérült meg egyetlen épület sem.

„A szekrények recsegtek, megroppantak, összezörrentek a tárgyak, a nyílászárók megszólaltak, zörögtek, de anyagi kárról felénk, az önkormányzat, vagy a polgármesteri hivatal felé nem érkezett bejelentés” – mondta Nagy Attila, Sellye polgármestere.

Az akadémia szeizmológiai obszervatóriumában azt mondták, a legerõsebb rengés a Richter-skála szerint 3 és feles erõsségû volt. Éppen csak gyengébb annál, ami már rombolni tud.

„Magyarországon 80-100 földrengés történik évente, ezek többségét csak a mûszerek érzékelik. Olyan erõsségû földmozgás, mint a sellyei, nagyjából 25 évente fordul elõ” – mondta Mónos Tamás szeizmográfus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!