2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Lesz-e Karácsonyra magállapodás a MÁV-nál?Forrás: máv
Utolsó módosítás: 2008-12-22 16:24:56
Amint az ismeretes, a MÁV és a VDSzSz december 21-én, vasárnap 17 órakor egyeztetést tartott. Nem született megállapodás, a legközelebbi egyeztetésre ma délután öt órakor kerül sor. A MÁV azt szeretné, ha a sztrájkolók befejeznék a sztrájkot, vagy legalábbis felfüggesztenék a munkabeszüntetést, hogy minél elõbb helyreálljon a rend, a menetrend.Amennyiben erre a mai napon nem kerül sor, a karácsonyi ünnepekre nem állhat helyre a vasúti közlekedés.

Ez a vasutasok többségének óhaja, és ez az utasok óhaja is. A sztrájkkal napról napra nõ a veszteség, ami nem jó a vasútnak, de jelentõs károkat okoz a nemzetgazdaságnak is. Az erkölcsi kár felmérhetetlen, utasok pártolhatnak el a vasúti közlekedéstõl, szünetel a nemzetközi vasúti összeköttetés – mindezek után a bizalomvesztés nehezen hozható helyre.

Nem vasutas sztrájkról van szó, s nem is általános sztrájkról, hanem VDSzSz-sztrájkról! Világosan mutatja ezt a tényt az, hogy a több mint egy hete tartó munkabeszüntetésben a MÁV-START Zrt. kocsivizsgálói, jegyvizsgálói (kalauzok) és pénztárosai közül sztrájkolnak mintegy tízszázaléknyian. A MÁV Zrt. forgalomirányítói közül még kevesebben – általában 50-60 fõ – sztrájkol csak naponta, ami 4 százalék sztrájk-támogatottságot mutat. A mozdonyvezetõk nem sztrájkolnak. A vasúti közlekedés speciális volta miatt a sztrájkolók mégis megbénítják egy-egy vasútvonal, állomás forgalmát.

A vasárnapi közlekedési statisztika azt mutatja, hogy december 21-én a 2661 kijelölt vonatból 1465 járat közlekedett, így a vonatok 55 százaléka szállította az utasokat. Mintegy 323 tehervonat is közlekedett a vasútvonalakon.

A vasutasság híres az összetartozásról. Most, amikor az ország a karácsonyi ünnepekre készül, nem lenne illõ és méltatlan lenne a vasúthoz, hogy cserbenhagyva utasait – nem tudná biztosítani az alapvetõ szolgáltatást.

A MÁV vezetése bízik abban – ehhez kéri a VDSzSz partnerségét –, hogy felülkerekedik az értelem és az érzelem, annak érdekében, hogy ismét közlekedjen valamennyi vonat karácsonykor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!