2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Vénykötelessé válik több fájdalomcsillapítóForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-31 10:15:32
Szeptember közepétõl nem lehet majd recept nélkül megvenni a többi közt a Fastum és az Algoflex gélt.
Az Európai Gyógyszerügynökség azért döntött így, mert a bennük lévõ úgynevezett ketoprofen hatóanyag sok betegnél napallergiát okozott. Legutóbb három éve lett receptköteles egyszerre több népszerû fájdalomcsillapító, például az Algopirin.

Roham a patikákban három éve az algopirin és a quarelin miatt. Amennyi volt, felvásárolták, mielõtt receptkötelesek lettek a népszerû fájdalomcsillapítók. Hamarosan újabb roham indulhat, szeptember közepétõl több, szintén gyakori külsõleg használható fájdalomcsillapító lesz vényköteles.

Egy fájdalomcsillapító tapasz az egyik. Ketoprofen nevû anyag van benne, mint a krémekben is. A hatóanyagról kiderült, hogy gyakran okoz bõrallergiát, ezért lesz receptköteles.

„A hatóanyagnak a hasznát senki sem kérdõjelezi meg, a terápiában megvan a maga helye. Egy hasznos hatóanyag azonban - a kockázatát tekintve - úgy tûnik, hogy magasabb a kockázata, mint korábban gondolták, ezért orvosi felügyeletet rendeltek a hatóanyag mellé” – mondta Horváth Tamás.

Így két hét múlva a Fastum gélt, a Ketosprayt, az Algoflex gélt és a Keplat tapaszt már csak receptre adják majd ki a patikákban. A gyógyszerészek azt mondják, fõleg a Fastum gélbõl lehet számítani felvásárlásra, abból ugyanis nagyon sokat vittek a betegek. Az egyik budapesti gyógyszertárban is rendszeresen vettek belõle. Egy debreceni patikákban pedig naponta 5-öt.

„Rendszeres napi fogyású szerekrõl van szó, tehát a betegek számára ez biztosan probléma lesz, hogy el kell menni az orvoshoz azért, hogy ezeket a továbbiakban megkapják” – mondta Dr. Domokosné Dr. Gulyás Erika, gyógyszertárvezetõ.

A ketoprofen tartalmú szereket leginkább izületi, reumás és csontfájdalmakra, valamint sportsérülésekre használják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!