2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ételt lopott, börtönbe kerülForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-09-02 11:11:28
Megszülettek az elsõ ítéletek. Egy csokitolvajt huszonötezer forintra büntettek, egy darált húst és kávét lopó asszonyt négy nap elzárásra.
Augusztus 19-e óta ugyanis már a húszezer forint alatti lopásokat is elzárással büntethetik. A belügyminiszter évi tízezer ügyre számít.

A pultból a csokoládék közé rakta a tolvaj a karton cigarettát. Onnan pedig a hátizsákjába. A tulajdonos naponta átnézi a biztonsági kamerák felvételeit. A tolvajok fényképét - bár ez nem szabályos - kiragasztja a kirakatba, de ennél többet eddig nem tudott tenni.

„Nem lehetett ellenük semmit tenni. Belenevettek a kamerába, és azt mondták, hogy úgyse tehettek semmit, hiába hívtunk rendõrt” – mondta Meszlényi László tulajdonos.

A cigaretta értéke ugyanis húszezer forint alatt van, és ilyen ügyben eddig nem járt el a rendõrség és a bíróság. Augusztus 19-e óta viszont megváltozott a helyzet. Egy csokitolvajt huszonötezer forintra büntettek, egy élelmiszert lopó idõs asszonyt pedig négy nap elzárásra. De ennél sokkal több ügy lesz.

„Körülbelül egy fél év kell, amíg a rendszer teljes egészében beáll,és felpörög, azt gondolom, hogy körülbelül tízezres lesz az a nagyságrend, az a bírósági ítélet, ami ilyen jellegû tulajdon elleni szabálysértésben jelentkezik” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

A tolvajokat pénzbüntetésre vagy 60 nap elzárásra ítélhetik. Jelenleg viszont a börtönök túlzsúfoltak: 100 helyre 133 rab jut. Ezért újakat nyitnak meg.

„A solti börtön tavaly bezárt kért körletét júniusban újra megnyitottuk. És a Gyorskocsi utcai börtön helyreállítása is elkezdõdött ezek mellett több objektumot is vizsgálunk, ami alkalmas lehet arra, hogy a szabálysértési eljárásban elítélteket elhelyezzük” – mondta Nagy Linda, a Belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

Akár fiatalkorúakat is. A kriminálpszchológus szerint ennek akkor van igazán értelme, ha szakemberek is foglalkoznak velük.

„Ha adnak egy olyan programot, aminek értelme van, hasznára válik a társadalomnak, de hasznára válik annak a fiatalnak is, mert az a fajta probléma, ami elvitte õt erre a helyre, valamennyire oldódik.” – mondta Bilkei Pál kriminálpszichológus.

Bilkei Pál szerint az is fontos, hogy az elzárásra ítélt fiatalokkal a börtön után is foglakozzanak a családgondozók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!