2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Távhõszolgáltatás: a januári számlát az áremelés növeliForrás: MTI
Utolsó módosítás: 2009-01-29 16:52:24
 A távhõszolgáltatást igénybe vevõknek a tavaly januárihoz képest 2009 januárjában többletfogyasztást nem kell megfizetni, a számla mégis magasabb lesz a 2008. évi négyszeri gázáremelés hatására - mondta el László György, a Magyar Távhõszolgáltatók Szakmai Szövetségétnek (Matász) alelnöke az MTI-nek.

Az alelnök elmondta az idõjárás alakulása miatt a 2008. januárihoz képest a fogyasztók nem használtak fel több távhõt, az elmúlt évek melegebb idõjárásához viszonyítva azonban már magasabb volt a felhasználás. Decemberben viszont az átlaghoz képest 13 százalékos megtakarítást jelentett a fogyasztóknak a melegebb idõjárás.

A távhõszolgáltatás árában - a szolgáltatótól függõen - különbözõ a rendelkezésre állási és az energiadíj aránya, de az energiaár átlagosan a szolgáltatás díjának 60-65 százaléka - mondta az MTI kérdésére Uhri László, a szövetség elnöke.

 

 

László György alelnök jelezte, hogy a távhõszolgáltatók többsége egyenletes díjfizetést kínál a fogyasztóknak, ami enyhítheti a hidegebb idõjárás miatt megnövekedett téli számlák kifizetésének nehézségeit. Egyedi megállapodás alapján egyes szolgáltatók a részletfizetés lehetõségét is biztosítják a rászorulóknak.

 

A januári orosz-ukrán vita kapcsán kialakult gázellátás problémái is mutatják a távhõszolgátlatás szükségességét, hiszen az sokkal stabilabb, mint az egyedi gázfûtés. A nagy erõmûvek ugyanis át tudnak állni más energiaforrásra, mint ahogy tették ezt most januárban is.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!