2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tízbõl nyolcszor feleslegesen igazoltatnak a rendõrökForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-02-23 09:33:36
Évente 14, millió embert igazoltatnak a rendõrök. A fiatalokat és a romákat gyakrabban ellenõrzik, de a találati arányuk - vagyis amikor valamilyen intézkedést is kezdeményeznek az igazoltatottakkal szemben - etnikai hovatartozástól függetlenül 20 százalékos, elfogás pedig száz esetbõl egyszer fordul elõ - írja a Népszabadság a Magyar Helsinki Bizottság kutatása alapján.

Tízbõl nyolcszor feleslegesen igazoltatnak a rendõrök - írja a Népszabadság. A lap egy hamarosan könyv formájában is megjelenõ kutatás fõbb eredményeit ismerteti. Eszerint a rendõrök évente 1,4 millió embert igazoltatnak, de csak 20 százalékuk esetében történi érdemi intézkedés

A Magyar Helsinki Bizottságnak a rendõrség közremûködésével készített kutatás azt vizsgálta, milyen mértékben befolyásolja a járõrök tevékenységét az igazoltatott emberek etnikai hovatartozása. de elemezték az intézkedések hatékonyságát is.

Megállapították, hogy a fiatalokat és a romákat lényegesen gyakrabban igazoltatják, de közöttük sem találnak több jogsértõt, mint az átlag. Az intézkedések a roma és a nem roma személyek esetében ugyanúgy végzõdnek: elõbbi csoportnál 78, a többieknél 79 százalékban feleslegesek. Budapesten a nem romákkal szemben kezdeményezett intézkedések negyven százalékában megállapítottak valamilyen jogsértést, míg a romák körében ez az arány csupán húsz százalék volt

A rendõrök 1,4 millió embert igazoltatnak évente, az igazoltatásokra fordított idõ - a munkaórák alapján - így egy évben 335 millió forintba kerül. Az esetek zömében legfeljebb szabálysértést állapítanak meg, és a rendõri beavatkozások csupán egy százalékát követi elfogás. Így egy-egy körözött vagy bûncselekményen ért személy lefülelése több mint hárommillió forintba kerül - derül ki a Szigorúan ellenõrzött iratok címû kutatási jelentésbõl.

A kutatók 2007 szeptemberétõl Budapest VI. kerületében, Kaposvárott és Szegeden kísérték figyelemmel a járõrök tevékenységét hat hónapon át - olvasható a Népszabadságban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!