2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Már 312 forint felett is járt az euróForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-03-04 12:48:03
Új negatív rekordot állított be a forint: az eurót 312,25 forinton is jegyezték délelõtt tíz óra után a bankközi kereskedelemben. Ezt megelõzõen az árfolyam 308 forint környékén ingadozott. A rekorddöntést követõen 311 forint alá ment vissza az árfolyam.

A kereskedõk elmondása szerint a piac kezdi "leválasztani" a forintot a térségbeli devizákról, és megkezdte a "fájdalomküszöb" próbálgatását. Rövidesen megtörténhet a 320 forintos technikai küszöb tesztelése, ahol valószínûleg a veszteség korlátozó ügyletek állítják majd meg a további gyengülést, de jegybanki beavatkozásra is sor kerülhet - vélik a piacon.

Semmi jóra nem számíthatunk, a forint további tartó gyengülése várható - mondta az [origo]-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje. Szerinte a kedvezõtlen nemzetközi piaci hangulat és az ország helyzete miatt az euró árfolyama könnyen 320-325 forintig emelkedhet.

Magunkban kell keresni a hibát

Mivel a régió összes többi valutája emelkedik, ezért magunkban kell keresni a hibát - állítja a Raifeisen Bank szakértõje. Török Zoltán úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök hétvégi brüsszeli és hétfõi londoni szereplése hívta fel az országra a figyelmet és okozott kedvezõtlen hatást annak eredménytelen fogadtatása az ország megítélésére.

Az elemzõ szerint a befektetõk most, már egyértelmûen különbséget tesznek Magyarország és a régió többi országa között. Emellett az általános befektetõi hangulat is rossz, és kedvezõtlen makrogazdasági adatok megjelenése várható az Amerikai Egyesült Államokban.

Hamarosan 325 forint lehet egy euró

Török Zoltán ez alapján arra számít, hogy a következõ néhány hétben 320-325 forintig emelkedhet az euró árfolyama. Ugyanis ezen a szinten várható, hogy a Magyar Nemzeti Bank valamilyen formában beavatkozzon az árfolyamzuhanás megállítása érdekében. Az elemzõ szerint egy ideig azon szintem tartósulhat majd az euró értéke, hosszabb távon azonban vissza térhet 300 forint közelébe.

A Takarékbank elemzõje, Sörös Csaba szerint a nap során akár 315 forintig erõsödhet az euró, de valószínûbb, hogy a kurzus 310-312 forintos szint körül stabilizálódik.

Saját pályára állt a forint árfolyama

A Commerzbank piaci kommentárja szerint a vasárnapi uniós csúcstalálkozó kapcsán elhangzott, hogy a régiós országok között gazdasági szempontból jókora különbségek vannak, nem szabad õket együtt kezelni. Magyarország a befektetõk szemében sokkal gyengébbnek tûnik. Ezért a Commerzbank elõrejelzõi úgy attól tartank, a forint elszakadt a régiós mozgásoktól, és saját pályára áll és fokozatosan gyengül az euróval szemben. A bank szakértõi nem látnak okot a forinterõsödésre, ami ugyan nem kizárt, ám a további gyengülést reálisabb forgatókönyvnek tartják.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje az MTI-nek elmondta, hogy a forint akkor "szakadt le" a régiós valutáktól, amikor a cseh, a lengyel, a szlovák, a bolgár és a román jegybankok - úgyis mint pénzügyi felügyeleti szervek - közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben tiltakoztak az ellen, hogy a közép-kelet-európai régiót egy egységként kezeljék. Magyarország nem szerepel a közleményt aláíró országok között. Hozzátette: a lengyel zloty csak kisebb mértékben gyengült, a cseh korona pedig még erõsödött is egy kicsit az euróval szemben.

Hozzászólások
Beküldte: Evettke (2009-03-04 13:48:19)

Aki euróban kapja a fizetését, annak nem is jöhet rosszul ez a mélyrepülés!

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!