2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Gyermekvédelmi lakásalap jön létreForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-31 09:48:20
Lakásalap létrehozásával segíti szeptembertõl az intézményes gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülõ fiatalok önálló életkezdését a kormányzat.

A szociális és a gyermekvédelmi törvény módosítása szeptember 1-jén lép hatályba.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelõs államtitkársága korábban azt közölte, a célra a költségvetési törvényben 1,745 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tárca tájékoztatása szerint ez az összeg éves szinten 300-400 lakás vásárlását teszi lehetõvé. Az új konstrukcióban a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülõ fiatalok tízéves idõtartamra, de legfeljebb a 30. életévük eléréséig lakhatáshoz jutnak, ott, ahol számukra a munkavállalás lehetõségei adottak.

A fiatalok bérleti díj nélkül kapják meg a lakást azzal a feltétellel, hogy az ingatlan fenntartásának és karbantartásának a költségei õket terhelik. A lakáshasználatot a fiatalok pályázatokon igényelhetik.

A minisztérium közlése szerint az alap létrehozásával olyan lakáskontingenst kívánnak kialakítani, amely hosszú távon kezelni tudja a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülõ fiatalok lakáshoz jutását.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy "az állam kötelessége az önálló életkezdés küszöbén a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülõ gyermekek hosszú távú, kiszámítható segítése és védelme", mint írták, zökkenõmentes beilleszkedésük a társadalomba csak így biztosítható.

Utaltak arra is, hogy a korábbi években sok fiatal nem megfelelõen használta fel a számára az állam által biztosított otthonteremtési támogatást, ezért hozzák létre a gyermekvédelmi lakásalapot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!