2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Az üdülési jogok megvásárlásának veszélyeirõl, buktatóiról nyilatkozott a Napközben keddi adásában Kathy Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársa.

A fogyasztóvédelmi veszélyekre figyelmeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében mûködõ Európai Fogyasztói Központ (EFK).

Az intézkedés nemcsak az ügyfél idegrendszerét, de pénztárcáját is jelentõsen kíméli majd - hangsúlyozta az NGM gazdaságszabályozásért felelõs államtitkára.

Az Országgyûlés hétfõi döntése értelmében fogyasztóvédelmi referenset kell alkalmazniuk a nagy vállalkozásoknak, üzletláncoknak.

Jövõre módosul a fogyasztóvédelmi törvény: az új javaslat azzal erõsíti a kiszolgáltatott fogyasztók jogait, hogy a hatóság már elsõ esetben bírságot szabhat ki, ha idõsekkel vagy fogyatékossággal élõkkel szemben jogsértést tapasztal - közölte a (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A Calgon nevû vízlágyító terméket forgalmazó kft. 2010-ben reklámban állította, hogy az ecet használata mellett elromolhat a mosógép. A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt, de nem találta bizonyítottnak az állítást, ezért feljelentést tett a GVH-nál, amely végül 15 millió forint bírságot szabott ki a kft.-re.

A D.A.S. JogSzerviz szakértõje szerint a fogyasztókat sok szabály igyekszik védeni, mégis a legtöbbször csorbulnak a fogyasztói jogok a hibás termékeknél. Nagyon gyakori, hogy megtévesztik a fogyasztót, aki nem ismeri a saját jogait, ezért nem is tud élni vele. Dr. Vizi András emlékeztetett arra, hogy ezekrõl a leggyakoribb okokról már maga a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is összeállított egy listát, a szakértõ most a legérdekesebb kereskedõi "érveléseket" vette számba.

« Előző « 2. oldal »