2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Euróban 30, USD-ben 46 százalékkal olcsóbban lehet most lakást vásárolni nálunk, mint 2008 elején.

Egyre többet engednek az eladók a meghirdetett árból a lakáspiacon, országos átlagban az engedmény tavaly az elsõ háromnegyed év adatai alapján 13 százalék volt, egy százalékponttal több, mint egy évvel korábban.

Átlagban 18 százalékos túlárazottság jellemzi a családi házak szegmensét az elsõ negyedévben, míg az országos átlag a teljes használt lakóingatlanok piacán tizenhárom százalék. A fõvárosban a használt téglalakások közül a 10 milliós ingatlanok voltak a legkeresettebbek az elsõ negyedévben, a téglaépítésû házak közül Pest megyében a 16 milliós, a nyugati országrészben pedig a 14 milliós ingatlanok iránt érdeklõdtek leginkább. A budapesti albérleteknél a 70-80 ezer forintos téglaépítésû lakások a legfelkapottabbak. - többek között ez derül ki az Otthon Centrum új; Lakáspiaci Tanácsadó címû kiadványából.

Felére estek a lakásárak Romániában az utóbbi öt évben - nyilatkozták román ingatlanpiaci elemzõk a Mediafax hírügynökségnek.

Totális a pangás az új építésû lakások piacán, a fejlesztések újraindulását a finanszírozás hiánya mellett az átláthatatlanná vált szabályozás is gátolja. Megvalósítható lakáspolitikai koncepciónak pedig semmi nyoma.

« 1. oldal »