2024. április 27. Szombat, Zita.
 

I. Géza király sírjára lelhettek rá váci régészek – az uralkodó nyughelyét valószínûleg a tatárok fosztották ki, így egyelõre még nem bizonyos, csak valószínû, hogy I. Béla fiának sírhelyére bukkantak.

Hatékonyabb modellel kívánja biztosítani a kormány a régészeti feladatellátás gyorsaságát - indokolta az MTI-nek a régészeti feltárások jogszabályi hátterén végrehajtott módosításokat pénteken a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Gazdag leletegyüttest találtak a régészek a tervezett M4-es autópálya nyomvonala mentén végzett próbafeltárások során; a Déri Múzeum munkatársai sajtótájékoztatón számoltak be az eredményekrõl csütörtökön.

Egy régész dolgozik feltárt õskori sír mellett Bojt határában 2014. szeptember 3-án.

A négyezer éves település lakosai földmûvelés és állattartás mellett bronzmûvességgel és fazekassággal is foglalkoztak.

Az egyik legrejtélyesebb magyarországi vésett követ találták meg a magyar-román határ közelében - írja a Magyar Nemzet Online.


Szenzációs régészeti leletek Hajdú-Biharban

Derecske, 2012. szeptember 11. Lemezes öv egy fiatal lány csontvázán a derecskei Morgó-tanyán lévõ 5000 négyzetméteres régészeti lelõhelyen 2012. szeptember 11-én.

Temetõt és csontvázat találtak Derecskén
Derecske – A Morgó-tanyán lévõ sertéstelep bõvítése kapcsán, a beruházás által érintett régészeti lelõhelyen jelenleg 5000 m2 területen végez feltárást a HBM-i Múzeumok Igazgatósága Régészeti Tára Szolnoki László régész vezetésével.

Hajdú-Bihar – A kis- és nagyberuházások legtöbbször elengedhetetlen velejárója, a régészeti feltárás kettõs megítélés alá esik a közvéleményben.

Ahogy beszámoltunk róla, 3,55 milliárd forintból korszerûsíti a Tivizig a Berettyó folyó mentén az árvízi védekezést.

Sírokat, emberi csontvázakat találtak a csökmõi templom elõtt.

« 1. oldal »