2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Sorba dõlnek a melegrekordokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-29 17:14:47
Az elmúlt napokhoz hasonlóan folytatódott az év ezen idõszakához képest több fokkal enyhébb idõjárás. Megdõlt a mai napra vonatkozó maximum-hõmérséklet országos rekordja: Békéscsabán 15,5 fokig emelkedett a hõmérséklet. Az eddigi rekordot, 15,1 fokot 2004-ben mérték Körösszakálon,írja a met.hu .

Megdõlt a fõvárosi melegrekord is, Pestszentlõrincen 12,4 fokig melegedett fel a levegõ, amely 0,2 fokkal magasabb a korábbi, 1974-ben Budapest belterületen regisztrált hõmérsékletnél.

A szélsõségek válogatása és ellenõrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére elõfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsõségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század elsõ felében, amely idõszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsõértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid idõszakra vonatkoznak. Ellenõrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különbözõ meteorológiai jelenségek véletlenszerû egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerõsödésének következménye. Az is elõfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása miatt képvisel rekordot az idõsor egyébként átlag körüli eleme.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!