2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Visszatért a bunkofonForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-29 18:40:38
A mobilozás hajnalán a féltégla méretû bunkofonról lehetett felismerni a rendkívül fontos bizniszmeneket, akik nem mulaszthattak el egyetlen hívást sem. Azóta több divathullámon átvergõdtünk, volt már trendi a qwerty, a szétnyitható acélmobil, sõt, egy különösen zûrös korszakban a vibrátornak álcázott luxusmobil volt a csúcs.

De néhány éve megint a bunkofon a menõ. A jó lelkû marketingesek elnevezték phabletnek, amit persze csak úgy lehet jól kimondani, hogy közben a tárgyalópartnerünk arcát is beteríti a sznobságunk. Maradjunk inkább a bunkofonnál.

A Nokia Lumia 1520 a legújabb tagja ennek a csodálatos elitklubnak.

 

A Nokia óriástelefonján tényleg bitang jól néznek ki a bizniszmenek legfontosabb kellékei, az Excel-grafikonok és a Powerpoint-bemutatók. Ezen a készüléken már a Windows Phone 8 legfrissebb, Update 3 néven ismert változata fut, amit támogatja a 1080p kijelzõket és az erõsebb processzorokat. Ezek meg is találhatók a 1520-ban.

A hathüvelykes kijelzõ természetesen full hd (1080x1920 pixeles), és nagy a betekintési szöge, tehát oldalról is jól látszik, hogy mi van rajta. Az lcd ragyogó, kontrasztos képet ad, de azért nem olyan mélyek a feketék, mint más telefonok AMOLED kijelzõin. A gép teljesítménye is sokkal komolyabb, mint az elõdöké. A korábbi Lumiákban lévõ kétmagos és 0,8-1,5 gigahertes processzorokat az év egyik legerõsebb csipje, a négymagos és 2,2 gigahertzes Snapdragon 800 váltotta le.Méret    162,8 x 85,4 x 8,7 milliméter és 209 gramm
Kijelzõ    1080 x 1920 pixel, IPS LCD, 6 hüvelykes, 367 ppi pixelsûrûség
Tárhely    32 GB, akár 64 GB-os kártyával is bõvíthetõ
Processzor    négymagos és 2,2 GHz-es Krait 400, 2 GB RAM
Adreno 330 grafikus csip


Az operációs rendszerben régóta várt funkciók jelentek meg, például a programváltó menüben is kilõhetjük a leállítani kívánt appokat. Ezt eddig (illetve a többi készüléken még most is) csak a visszalépés gomb kitartó nyomkodásával tudtuk megoldani, ami idõigényes és idegõrlõ. Az autós üzemmód is új, ezzel ki tudjuk kapcsolni a bejövõ hívások és üzenetek fogadását, hogy azok ne zavarjanak a vezetésben.

Sajnos még mindig vannak hiányzó funkciók, például egy jó értesítõrendszer, amilyen az Androidon és iOS-en is van. Ezt csak részben helyettesítik az élõ csempék: még az olyan alapvetõ programoknál is, mint a naptár, nagyon kevés információt közölnek a fõmenüben.

Polikarbon hajlatok

Furcsa ellentmondás, hogy aki a kezébe vette a Lumia 1520-at, annak elõször a hatalmas mérete tûnt fel, miközben a távolabb állók a vékonyságát méltatták. Ez csakis a köztudottan karcsúsító fekete burkolatnak köszönhetõ, mert nem olyan vékony a készülék, mint amilyennek látszik. Egyébként ugyanolyan ellenálló polikarbon háza van, mint az elsõ Lumiáknak, súlya elviselhetõ, és a fényezés nélküli, puha, lekerekített élû mobilt kellemes érzés kézben tartani.

 

Az óriásmobilba a legkisebb méretû nanoSIM formátumú kártyát kell beletenni, ami azt jelenti, hogy használatbavétel elõtt valószínûleg cserét kell kérni a szolgáltatótól. Hacsak nem iPhone 5-rõl állunk át Windowsra, mert az Apple telefonjába is nanoSIM kártya való. A Lumia 1520 tárhelyét akár 64 gigabájtos microSD kártyával is bõvíthetjük.

Ahogy azt megszokhattuk, a telefon hátlapján csak a 20 megapixeles kamera dudorodik ki. Sajnos nem komolyabb xenon-villantó jár hozzá, csak két led a fényforrás, tehát a céges karácsonyi buliban a twerkelõ titkárnõvel táncoló talajrészeg fõnökünket nem lesz olyan könnyû lefotózni, mint a 41 megapixeles Lumia 1020-szal. A Lumia 1520 kamerájának a lencséje is a hátlap közepén van, mert a Nokia szerint így a legkisebb az esélye annak, hogy fotózás közben elékeveredik valamelyik ujjunk. Hangrögzítésben pedig már az óriási Lumia a nyerõ, mert négy mikrofonja van, tehát jobb minõségû sztereó koncertfelvételeket, interjúkat és hangjegyzeteket tudunk készíteni vele.Kamera    20 megapixeles, f/2,4, Carl Zeiss optika, két ledes fényforrás, 1/2,5-ös szenzor, ISO 4000
Videó    1080p, választható 24, 25 vagy 30 fps, a szemközti kamera 720p-s


Sajnos csak abben a decemberi tejfölös-borús idõjárásban tudtuk kipróbálni a Lumia 1520 kameráját, ami éppen rendelkezésünkre állt, és nem voltunk annyira elájulva tõle. Elég jó képeket készít, de a félhomály akkor is szürke félhomály marad, ha az optikai képstabilizátornak köszönhetõen kevésbé mozdulnak be a dolgok képen.

 

Fényképezni a Nokia Camera nevû szoftverrel tudunk, ami a korábbi Camera Pro és Smart Camera szoftverek tudását egyesíti. Az exponáló gomb mellett érjük el az extra funkciókat, például a sorozatfelvételt, ami egy rakás utólagos képmanipulálási lehetõséget ad. Például néhány gombnyomással eltávolíthatjuk a képrõl azokat a járókelõket, akik átsétálnak mögöttünk az utcán. Ennél is izgalmasabb a Refocus nevû app (már 1020-ra is elérhetõ), ez három különbözõ fókusztávolságú felvételt rögzít, és utólag tudjuk megadni, hogy a kép melyik tartománya legyen éles.

Még hosszasan sorolhatnám a fényképezéshez kötõdõ appokat. A Storyteller segítségével történetté fûzhetjük össze a helyadattal is ellátott fotóinkat. A Nokia Beamerrel úgy tudunk megosztani egy képet (vagy bármit, ami a mobil kijelzõjén éppen megjelenik), hogy semmit sem kell feltöltenünk a Facebook adatbázisába. A célszemély egy weboldal linkjét kapja meg, amivel böngészõben tudja megnézni a képeinket, nekünk pedig csak meg kell rázni a telefonunkat, hogy a Lumia 1520 az éppen megjelenített tartalomról egy képernyõmentést továbbítson erre a weboldalra. Ezen kívül Windows Phone-ra is van már Instagram, Tumblr és Vine, szóval ezen a platformon is egyre több online közösségben oszthatunk meg fotókat.

A Nokia és a Microsoft nagyon sokáig várt azzal, hogy erõsebb hardveren is futtatható legyen a Windows Phone, és rögtön a lehetõ legjobb processzort választották. Bízzunk benne, hogy hamarosan ez lesz az alap, és ezt az erõt kisebb méretû telefonban is kínálják majd, mert nem mindenki akar péklapátot. Amikor a menük és appok megnyitásáról van szó, nincs nagy különbség a gyengébb processzort használó Lumia 1020-hoz képest, mindkét telefon könnyedén teljesíti ezeket a feladatokat. Ugyanakkor az is igaz, hogy a full hd felbontás nagyobb terhelést is jelent, és valószínûleg lesznek majd olyan igényesebb és részletesebb grafikájú játékok, amelyek csak a 1520-on lesznek igazán ütõsek. A négymagos processzor az akkura nincs rossz hatással: a 6 hüvelykes méret miatt jóval nagyobb kapacitásút tudtak beleépíteni a készülékbe, és a 3400 milliamperórával lazán végig lehet vinni egy teljes munkanapot.

 

A Lumia 1520 két fõ versenytársa a Samsung Galaxy Note 3 és a HTC One Max, amelyek hasonló méretûek, de az elterjedtebb Android operációs rendszert futtatják. A Nokia láthatóan igyekezett olyan készüléket piacra dobni, amely nemcsak a Windows Phone miatt más, mint a többieké. Nincs hozzá toll, mint a Note 3-hoz, amivel a kijelzõre írhatnánk, sem ujjlenyomat-olvasó, mint a Maxban, viszont átlagon felüli a fényképezõje és telepakolták fotós szoftverekkel. Nagyon úgy tûnik, hogy a Nokia akart még egy utolsó nagy dobást, ami csak az õ nevéhez köthetõ. Mert bármit is hoz majd a jövõ, 2014-ben valószínûleg mindenki a Microsoft újabb alosztályaként gondol majd az egykor piacvezetõ finn mobilcégre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!