2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Így kell ropit csinálni házilag!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-02 17:58:49
Bizony, nemcsak zacskóban lehet haza hordani, otthon is gyárthatunk ropit. Igaz, felbuzdulásunk történetesen egy ajándékba kapott új szilikonformáknak köszönhetõ, de elõre bocsájtjuk: nélküle is megy.

Nem tagadjuk, enyhe kételyek éltek bennünk, amikor azt olvastuk a spéci alkalmatossághoz mellékelt receptekben, hogy mikróban is elkészíthetõk a házi ropik. Elsõre ki is hagytuk. Inkább nekiálltunk, kevertünk, formáztunk  és bedobtuk a sütõbe bõ negyedórára, egészen jó eredmény született. Annyira jó, hogy fellelkesültünk, és beálltunk a ropigyártók kézmûves szövetségébe.

Másodszor már a mikróval is szemeztünk, amellyel szemben némi bizalmatlansággal viseltetünk, és legfeljebb melegítésre használjuk, de arra se mindig. Köszönhetõ ez az elsõ mikróhullámú sütõhöz vett  mikrós szakácskönyvnek, amelynek alapján anno pont egy haltekercses recept került kipróbálásra elsõként. Friss hal a  vásárcsarnokból, hogy aztán iszonyú halbûz kíséretében a mikrós sütés végén  tökéletesen gumiállapotú, ehetetlen és taszítóan hamuszürke haltekercseket kapjunk. Kis lépés volt ez az alkímiában: aranyat nem, de halból gumit sikerült elõállítani. Ráadásul az eset után napokig egy halpiac szemetesének szagát arásztotta a mikró, akár csak egy pohár tej melegítésekor is.


Most azonban a mikróban is kiválóan sikerült a ropi, csak 5 és fél perc kellett hozzá, tiszta energiatakarékosság. Neki is álltunk a kísérletezgetésnek, és íme, egy saját recept, spanyolos füstölt paprikával, magyaros köménnyel és franciás dekorsóval. Ebbõl is látható, hogy a fél EU elfér békén egy ropiban.

Akinek tehát akad ilyen formája – kapható a konyhafelszerelési boltokban   – ,  az lásson neki a ropizásnak. Megtöltéséhez van megfelelõ céleszköz, de annak híján bármilyen habzsák megteszi, vékony csõrrel. Ez utóbbi a házi ropi gyártásánál amúgyis nélkülözhetetlen alapeszköz, ugyanis flancos, töltõs forma nélkül egyszerûen csak az átlagos ropihosszúságnál és szélességnél picit nagyobb tésztarudacskákat - karcsú hurkákat - nyomunk ügyesen egy sütõpapírral kibélelt sütõlemezre, és passz. Persze gyárthatunk óriás ropikat is, ha nincs türelmünk elaprózni. Szóval, az is álljon csak neki nyugodtan,aki sütõformátlan.

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):

80 g joghurt

80 g napraforgómag olaj

130 g liszt

2 tojás

csipet só

csipet cukor

1 kiskanál sütõpor

½ kiskanál édesnemes vagy füstölt örölt paprika

köménymag és dekorsó


Elkészités:

1. A köménymag és a dekorsó kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban elektromos habverõvel. Töltsük kis nejlonzacskóba vagy vékony csõrrel ellátott habzsákba. Ha az elõbbit használjuk, akkor kinyomás elõtt vágjuk le a sarkát, ügyelve, hogy kis lyuk keletkezzen csak, ha az utóbbit használjuk, akkor ne vágjunk le semmit, csak nyomjuk a masszát a sütõformákba vagy türelmesen rudacskáztassuk a sütõlapra. Szórjuk meg tetszés szerint köménymaggal és dekorsóval.

2. Hagyományos módszer alapján, 200 fokos sütõben süssük készre 20 perc alatt. Ha mikróban sütjük, akkor közepes erõsségen (kb. 600W) 5-6 perc. Hogy kiszedéskor elkerüljük a ropik eltörését, a formára helyezzünk egy tányért, fordítsuk fel a formával együtt, a ropik engedelmesen kicsúsznak a szilikonból. Ha sütõlemezen készült a rakomány, akkor azon hagyjuk kihûlni, és csak aztán szedegessük, állítgassuk kínáló tálcára, pohárba vagy papírzacskóba.

Tipp: ha az összedolgozott tésztát folpackba tekerve fél órára a hütõbe tesszük, akkor utána könnyen dolgozhatunk vele úgyis, hogy csak félcentis vastagságúra kinyújtjuk, késsel csíkokra vágjuk és kis rudacskákat formázunk belõlük. Így a habzsákot is kiiktathatjuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!