2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
70 ezer devizában eladósodott emberen segített a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-06 19:14:42
Összesen tizenötezer lakást vett át 2013 végéig a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt; idén újabb tízezer ingatlan megvásárlását tervezik - jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné azt is hangsúlyozta: ezzel az intézkedéssel eddig csaknem 70 ezer devizában eladósodott emberen segített a kormány.

Hertelendy Zsófia nyolc éve, svájci frank alapú hitelbõl vásárolta a lakását. Egy évvel ezelõtt azonban elveszítette a munkáját; azóta nem tudja fizetni a duplájára növekedett törlesztõrészleteket. Ezért próbáltuk meg azt, hogy az Eszközkezelõhöz fordulni, hogy átvegyék a lakást, és akkor így megmaradhasson, hogy mire olyan helyzetbe hoztam a lakást, hogy lakható legyen, addigra ne veszítsem el” – fogalmazott Hertelendy Zsófia.

A családtagok közül többen is az utcára kerülhetnek, ha az Eszközkezelõ nem veszi át az ingatlant. „Ha az Eszközkezelõ nem veszi át, illetve a bank nem ajánlja az Eszközkezelõnek, akkor megy ez a lakás, és megy a nõvérem lakása, ami pótfedezet volt; ott hárman élnek, neki van egy kiskorú fia, az édesanyám is vele lakik, aki már nyugdíjas” – mondta a híradónak Hertelendy Zsófia.

Az Eszközkezelõ havonta ezerötszáz ingatlant vesz át. Azok, akiknek a papírjai ide kerültek, már biztonságban vannak: a bank nem árvereztetheti el a lakásukat. „Ez alatt az idõszak alatt a családok már védett helyzetben vannak, tehát abban a pillanatban, hogy az ingatlan-felajánlás beérkezik hozzánk, onnantól kezdve a családok lakhatása tulajdonképpen biztosítottnak tekinthetõ” – mondta Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt. vezérigazgatója.

2013 végéig tizenötezer lakást vett át a Nemzeti Eszközkezelõ, ezzel csaknem hetvenezer devizában eladósodott emberen segített a kormány; idén pedig újabb tízezer ingatlan megvásárlását tervezik, ezzel százhúszezerre nõhet azoknak a száma, akik kikerülnek a hitelcsapdából - jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné azt is hangsúlyozta: a kormány nemrég döntött arról, hogy megvizsgálja a további segítség lehetõségét.

„Amennyiben úgy látjuk, hogy a lehetõségeket tovább kell bõvítenünk, a devizahitelesek problémáira további ilyen lépésekre szükség van, akkor természetesen meg fogjuk lépni” – fogalmazott Németh Lászlóné.

A visszabérelt ingatlanok havi bérleti díja átlagosan kilencezer forint körül van. Akiknek ennyi pénzük sincs, azok egyéves határozott idejû szerzõdéssel az otthonaikban maradhatnak, és a hátralékot könnyített feltételekkel, halasztva fizethetik ki az Eszközkezelõnek. A végképp fedél nélkül maradt családok pedig az állam tulajdonában lévõ üres ingatlanokba költözhetnek majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!