2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Az ünnepek után is tart a vásárlási lázForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-09 12:38:09
Karácsony után sem ér véget a vásárlási láz, beindul az ajándékok cseréje, az üzletekben pedig megkezdõdik a szezon végi árleszállítás.

A nemzetközi trend az, hogy sokszor december 24-e elõtt elkezdõdnek a leértékelések, a kereskedõknek meg kell szabadulniuk a készletektõl olyan áron is, hogy sokszor ez ráfizetést jelent nekik.

A Palmers fehérnemû egyik franchise-partnere, akinek egy budapesti bevásárlóközpontban van üzlete, a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában a leértékelésekkel kapcsolatban elmondta: a franchise-partnereknek meghatározzák, hogy mikor, mit és milyen ütemben értékelhetnek le. A szezonvégi leértékelések mellett a piac sokszor rákényszeríti a kereskedõket arra, hogy például már karácsony elõtt kedvezményeket adjanak, ezt szabadon eldönthetik. Azokra a termékekre vonatkozik általában az árleszállítás, amelyek kevésbé fogynak, illetve azokra, amelyek legkorábban érkeztek – ilyen esetekben a kedvezmény mértéke maximum 10-20 százalék. Karácsony után kezdõdnek a komolyabb, a teljes árukészletre vonatkozó, 20-30, majd 50 százalékos leértékelések. Az üzlettulajdonos hozzátette: jellemzõ, hogy a nõk karácsony elõtt nem vásárolnak maguknak, megvárják az árleszállításokat.

Prosits Attila, a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeletetõ Kft. ügyvezetõ igazgatója a mûsorban elmondta: a Westendben az üzletek többsége tartja magát az átlagos, 20 és 50 százalék közötti árengedményhez, s idén már a legtöbb bolt december 27-én megkezdte az akciókat. Ugyanakkor az is elmondható, hogy tavaly decemberben átlagosan 20 százalékkal volt magasabb a forgalom az elõzõ év hasonló idõszakának adataihoz képest, s 2013-ban a karácsony elõtti két hét forgalma kiugró volt. Ettõl függetlenül az akciókat mindig keresik a vásárlók.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség fõtitkára elmondta: Magyarországon 2007 óta folyamatosan esett vissza a fogyasztás, s a kereskedõk arra kényszerültek, hogy már december közepén akciókat hirdessenek. Az idei szezonban ez változott, sokkal kevesebb árleszállítás volt karácsony elõtt, a kereskedõk bíztak abban, hogy jobb lesz a forgalom.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivõje a mûsorban hangsúlyozta: szabálytalan, ha az üzletek akciós árut nem cserélnek vissza, a fogyasztóvédelmi szabályok ugyanúgy érvényesek az árleszállítások idején is. Ha valamit nem a minõsége miatt áraznak le, arra ugyanúgy érvényesek a jótállási és garanciaszabályok, mint a teljes árú termékekre. Ha a terméket valamilyen hiba miatt adja olcsóbban a kereskedõ, s errõl a fogyasztót megfelelõen tájékoztatja a vásárlást megelõzõen, az adott hiba miatt nem lehet visszavinni, ha azonban más problémája van a terméknek, akkor ugyanúgy érvényesek a jótállási szabályok.

Az interneten vásárolt termékekkel kapcsolatban Fülöp Zsuzsanna kiemelte: garanciális szempontból ugyanazok a jogok illetik meg a vásárlókat, mint az üzletben vett termékek esetén, sõt egy plusz jogosítványa is van a fogyasztóknak, az úgynevezett indoklás nélküli, nyolc munkanapon belül történõ elállás joga. Ez azt jelenti, ha átvesszük a terméket, s az mégsem olyan, mint amilyennek elképzeltük, akkor a kézhezvételtõl számított nyolc munkanapon belül visszaküldhetjük a kereskedõnek, aki 30 napon belül köteles a vételárat visszafizetni.

Kiss Ervin, az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület elnöke kiemelte a webáruházakban vásárolt termékek esetén a nyolc munkanapon belüli visszaküldés joga a szerzõi jog alá tartozó termékekre (például felbontott CD-re, DVD-re), romlandó árura, illetve a testreszabott termékre nem vonatkozik. Utóbbiak körébe azok a termékek tartoznak, amelyeket kifejezetten a megrendelõ igényei szerint készítenek el. Fontos tudni azt is, hogy nyolc munkanapon belül nem visszavinni vagy visszaküldeni kell a terméket, hanem ennyi idõn belül kell a kereskedõnek jelezni, hogy élni kívánunk az elállás jogával, majd a kereskedõvel való egyeztetés szerint kell visszaküldeni a terméket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!