2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Mi lesz a betétesekkel, hitelesekkel, ha kivonul a Raiffeisen?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-12 09:16:29
Szerdára gyakorlatilag egyértelmûvé vált, hogy Széchenyi Bank vásárolja meg a nála százszor nagyobb méretû Raiffeisen Bankot. Bár a tranzakció részleteit egyelõre nem ismerjük, az ügyfelek számára fontos kérdés lehet, mi történik a pénzükkel, hitelükkel, megtakarításukkal.

Szerda délután két névtelenül nyilatkozó forrás arról tájékoztatta a Reuters-t, hogy az osztrák anyabank úgy döntött: egyelõre nem adja el magyarországi leánybankját.

Fizetni kell a hitelemet, ha kivonul a bankom?


Igen. Egy bank kivonulása mindig rendezett folyamat, aminek része a teljes ügyfélbázis átadása egy másik hitelintézet számára. A hiteleket is az eredeti feltételek mellett kell majd visszafizetni, csak teljes kivonulás esetén máshova, egy másik banknak. Az is elõfordulhat, hogy nem lesz teljes kivonulás, a pénzintézet csak befejezi aktív tevékenységét és az állomány kezelésén túl semmilyen tevékenységet nem folytat.

Ez utóbbi esetben szinte semmit nem vesznek észre az ügyfelek a változásból. A csekkek azonos logóval érkeznek, ugyanoda kell fizetni. Annyit érdemes lehet kipróbálni ilyen helyzetben, hogy leülünk a bankunkkal tárgyalni egy esetleges részleges adósság elengedésrõl és végtörlesztésrõl. Jövõre már adómentes lesz ez a bank számára is, így egyre kedvezõbbek a feltételek.

Mi lesz a betétemmel?

A betétekkel még kevesebb gond lehet, hiszen az állomány átvállalása vagy felvásárlása itt is kötelezõ feltétele a kivonulásnak, de még az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) százezer eurós biztosítása is védi a megtakarításainkat.

Akkor semmit nem fogunk érezni a bankok kivonulása után?

Dehogynem. Kevesebb versenyzõ kisebb versenyt is jelent. Ez a már így is magas bankolási költségekre hat kedvezõtlenül. Ha egyre kevesebb bankban tudunk megtakarítani, folyószámlát vezetni, vagy hitelt felvenni, akkor számíthatunk a betéti kamatok csökkenésére, a díjak emelkedésére és a hitelkamatok megugrására.

Úgy értesült a 444.hu, hogy ma összehívták a Raiffeisen Bank dolgozóit, hogy arról tájékoztassák õket, mégsem jött létre a bank eladása. Egyelõre nem tudni, elakadt-e az adásvételi folyamat vagy csak technikai akadályok merültek fel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!