2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Raiffeisen - A Fitch szerint nehéz elhagyni MagyarországotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-14 08:41:56
Pozitív fejlemény a tõkeemelés a Raiffeisen Bank International adósosztályzata számára, de aránytalanul nagy közép- és kelet-európai kitettsége miatt a bank továbbra is igen érzékeny a térség negatív fejleményeire - írták a Fitch Ratings hitelminõsítõ elemzõi a hét végén.

Elõzõleg a Raiffeisen 2,0-2,25 milliárd eurós, fél év alatt végrehajtandó tõkeemelést jelentette be, illetve közölte, hogy nem adja el magyar leánybankját. A térség legtöbb országa javul néhány rossz év után, de a gazdaság gyógyulása még nem látszik Magyarországon és Romániában, ahol a bankszektor kilátásai változatlanul negatívak - írták a Fitch szakértõi. "Úgy véljük (a magyar leánybank megtartása) rávilágít arra a bonyolult politikai és szabályozási helyzetre, amely megnehezíti a külföldi bankok számára a távozást Magyarországról, ahol unortodox kormányintézkedések, például büntetõ mértékû bankadók csökkentik a megtérülést. Ezek a bonyodalmak és régi eredetû problémák, amilyen a rossz adósságok megoldatlan ügye és az anyabanki finanszírozásra való rászorultság, kényessé teszik egy helyi egység eladását. Mindazonáltal, más növekedési lehetõség híján, egyes magyar tulajdonú bankok érdeklõdhetnek piaci részesedés vásárlása iránt, fõleg, mert a kormány szeretné növelni a hazai tulajdont a nagyrészt külföldi hitelintézetek kezében lévõ szektorban" - olvasható a Fitch közleményében.

A hitelminõsítõ elemzõi szerint Magyarország bizonyára továbbra is lehúzza a Raiffeisen eredményességét, de csoportszinten a magyarországi tevékenység aránya viszonylag kicsi. A Raiffeisen Bank International csökkenteni tervezi kitettségét az olyan nehéz piacokon, mint Szlovénia, Magyarország és Ukrajna, és megfontolja egységek értékesítését, de továbbra is erõsen összpontosít Közép- és Kelet-Európára - írták a Fitch szakértõi, hozzátéve, hogy a közép- és kelet-európai országok többségének gazdasági javulása támogatni fogja a Raiffeisen teljesítményét már középtávon, és több lábra állítja a bankot, amely jobbára csak orosz leánybankjától várhatott eredményt a térségben az elmúlt években.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!