2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Aggasztó a csapadékhiányForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-14 09:09:29
Évelõ növényeink biológiai órája a kényszernyugalmi fázis legelején jár. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Az ilyenkor megszokottnál jóval enyhébb idõvel indult az új esztendõ. A kora tavaszias hõmérsékletek mellett azonban továbbra is nagyon kevés csapadék hullott.


Enyhén indult

Január elsõ két hetében a sokéves átlagot akár 6-8 fokkal meghaladó napi középhõmérsékleti értékek is kialakultak Kelet-Magyarországon. A nappali legmagasabb hõmérséklet általában 5-10 °C között alakult, csupán egy-egy ködös, borult napon mértünk ennél alacsonyabb értéket. A hajnalok sem hoztak keményebb fagyokat, még a leghidegebb napokon sem fordult elõ -5 °C alatti napi minimum, sem Hajdú-Bihar, sem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az enyhe idõnek köszönhetõen a talajhõmérséklet is viszonylag magas értékeken állandósult, az idõszak nagy részében 2-5 fok közötti átlaghõmérsékletet mértünk 5 cm-es mélységben. Továbbra sem hullott viszont jelentõsebb csapadék, mely a talaj mélyebb rétegeinek vízhiányát enyhíthette volna. A hónap elsõ két hetének csapadékösszege a két megye legtöbb mérõállomásán mindössze 1-4 mm-t tett ki, mely az átlagos érték negyedénél is kevesebb. Ennek megfelelõen a talajban tárolt vízkészlet sem gyarapodott, még mindig mintegy 100 mm-t meghaladó az 1 méter mélységû talajszelvény vízhiánya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!