2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Egyelõre szenvednek a hazai sípályák a meleg miattForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-15 19:13:34
Hatalmas érvágás a magyarországi sícentrumoknak a szezonálistól jelentõsen eltérõ, enyhe idõjárás. Hetek óta zárva tartanak a hazai sípályák; akad olyan síterep, ahol a tavalyi 100 napos szezonhoz képest idén jó, ha 30-50 napot lehet majd csúszni.

Nincs könnyû dolga annak, aki a következõ napokban-hetekben indulna belföldön síelni. Az idõjárási elõrejelzések elkeserítõk: hóesés aligha várható az elõttünk álló idõszakban, s fagypont alá se nagyon megy majd az éjszakai hõmérséklet. Ráadásul a már hetek óta tartó rendkívül enyhe idõjárás a hazai sípályák eddigi hótartalékait is szép lassan felõrölte. Így ma gyakorlatilag egyetlen helyen sem lehet síelni Magyarországon.

Bár a statisztikák szerint a belföldi turizmusnak összességében jót tesz az enyhe idõjárás; a hazai sípályákat üzemeltetõk, és az egyéb kapcsolt vállalkozások (például a szálláshelyek, és vendéglátó-ipari egységek) most a fejüket fogják. Ráadásul egy rossz szezon duplán is megbosszulhatja önmagát: az elmaradt bevételek miatt ugyanis fontos fejlesztések maradhatnak el.

"Hatalmas érvágás, hogy a szezon közepén kényszerleállásra vagyunk kárhoztatva, de bízunk benne, hogy hamarosan újra lehet majd síelni a pályáinkon. Több mint egy hete tartunk zárva, s az elõrejelzések miatt jövõ hét eleje elõtt nem is várható az újranyitás. Munkatársaink mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb tudjuk fogadni a vendégeket" - mondták el az eplényi Nordica Síaréna információs vonalán.

Hasonló a helyzet Bánkúton is: "Bár a szezon eleji idõjárás bizakodásra adott okot, az enyhe idõ azonban hamar átírta a számításainkat. Gyakorlatilag december közepétõl hóelõkészítésre már nincs lehetõség. Bár bízunk benne, hogy január második hetétõl már újra tudjuk fogadni a látogatókat, a tavalyi 100 napos szezonhoz képest viszont még így is jó, ha 30-50 napos nyitva tartással zárhatjuk az idei évet. Bár a Bánkúti Síközpont nem vállalkozásként, hanem alapítványként mûködik, az elveszített idõ azonban komoly érvágás számunkra is. Elképzelhetõ, hogy néhány fejlesztésre az idei szezon után már nem lesz pénz" - mondta el Kutas Dávid, a síközpont PR referense.

A Dobogókõért Közhasznú Alapítvány is bízik abban, hogy hamarosan az idõjárás is melléjük áll, egyelõre azonban egyetlen napot sem lehetett síelni a sícentrumban. "Az elmúlt 10 évben megéltünk hideget és meleget egyaránt: volt, hogy egyáltalán nem tudtunk kinyitni, de elõfordult az is, hogy 93 napig várták lejtõink a téli sport szerelmeseit. Egy átlagos szezonra még minden esély megvan, ehhez azonban min. 15 cm friss hóra és tartós hidegre van szükség. Hóágyúzni viszont csak részlegesen, a pálya felsõ szakaszán tudunk. Jó lenne, ha az idõjárás is mellénk állna; a sípálya és felvonó fenntartásának ugyanis akkor is vannak fix, illetve idõszakos költségei, ha egy napra sem tudunk kinyitni" - mondta el érdeklõdésére a Dobogókõért Közhasznú Alapítvány.

Ugyan nincsenek nagy hegyeink, Magyarországon mégis több mint 30 kisebb-nagyobb sípályán lehet hódolni a téli sportolásnak. A fentieken túl az ismertebb sícentrumok közé tartozik például a Kékestetõi Sícentrum, a Mátraszentistváni Sípark, a mecseki Misina-tetõ, vagy éppen a visegrádi Nagyvillám Sícentrum. Az enyhe idõjárás miatt viszont gyakorlatilag most egyetlen helyen sem üzemelnek a felvonók. Ráadásul ott, ahol hóelõkészítésre sincs lehetõség, ez még sokáig így is maradhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!