2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Már szakmai kontroll alatt mûködnek a gyógyszertárakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-15 20:10:41
Mostanra gyógyszerészi szakmai kontroll alatt mûködnek a gyógyszertárak, a múlt év végi adatok szerint a gyógyszerészi tulajdonrész csaknem az összes patika esetében elérte a 25 százalékot - közölte az egészségügyi államtitkárság.

Kifejtették: a közvetlen lakossági gyógyszerellátás szabályozásának modellkorrekciója a 2011. január 1-jétõl érvényes gyógyszer-gazdaságossági törvény módosításával valósult meg. A patikaalapítási aranyláz lezárásával újra szükségletalapúvá tették a gyógyszertár-létesítést, a gyógyszertárak mûködtetésében visszaállították a gyógyszerész személyes szakmai felelõsségét, a féktelen marketinggyakorlat helyett pedig a betegbiztonságot elõsegítõ gyógyszerészi szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt.

Mindehhez az új jogszabály elõírta, hogy 2014. január 1-jétõl a gyógyszertárat mûködtetõ gazdasági társaságban a gyógyszerészi tulajdonnak meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jétõl pedig az 50 százalékot.

Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint 2012 végén még csaknem ötszáz gyógyszertár nem felelt meg a 25 százalékot elõíró tulajdonosi szabályozásnak. 2013. december elejére a 2330 gyógyszertárból csak 187 gyógyszertár esetében nem volt biztosított e feltétel.

Az Országos Tiszti Fõorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint a fennmaradó patikák esetében is folyamatban volt a társasági szerzõdés módosítása. A módosított társasági szerzõdéseket a gyógyszertáraknak január végéig kell megküldeniük az OTH-nak.

A gyógyszertárakra eddig nem érkezett állami elõvásárlási igény. Ez is - mint ahogy az államtitkárság kiemelte - csak abban az esetben lépne életbe, ha az adott tulajdonrészt a kötelezõ gyógyszerészi tulajdon biztosítása felett nem a gyógyszerészeknek kívánják eladni, és akkor csak átmeneti idõre, míg pályázatként a gyógyszerészeknek meg nem hirdetik.

A gyógyszerészi tulajdonosi program elõsegítésére költségvetési támogatással elindult Patika Hitelprogram és Patika Tõkeprogram igénybevételére is érkeztek már kérelmek. Ezek elbírálása már folyamatban van. Az államtitkárság kiemelte: ahogyan elõzetesen is várható volt, a költségvetési támogatással elérhetõ hiteleket nagyobb számban a többségi gyógyszerészi tulajdon biztosításához kívánják igénybe venni.

Az egészségügyi államtitkárság mindezek alapján úgy véli, hogy a gyógyszertári liberalizáció káros következményeit korrigáló folyamat jól halad: gyógyszerészi, szakmai kontroll alá kerültek a gyógyszertárak, megjelent a személyes szakmai felelõsség elve, és megtörtént az integrálás az egészségügyi ellátórendszerbe.

Kiemelte továbbá, hogy a 2010-es adatokhoz képest kevesebb mint a felére csökkent a veszteséges gyógyszertárak száma, 30 százalékkal csökkent a gyógyszertári kintlévõségek aránya. Továbbá nõtt a gyógyszertárak sajáttõke-ellátottsága és eredménytermelõ képessége is - tette hozzá.

A szakmaiság garantálása érdekében mindeközben elengedhetetlen, hogy a gyógyszertárak tekintetében megvalósuljon a többségi gyógyszerészi tulajdon - szögezte le az államtitkárság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!