2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Fejük felett hozták a döntéstForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-31 15:24:38
„Ne a »koldustól« várjanak segítséget” – reagált az új kormányzati programra Béres László.

A héten életbe lépett a lakáshiteleseket segítõ kormányzati program. Ennek keretében elõvásárlási jogot biztosítottak az önkormányzatoknak, hogy árverezéskor megvehessék az eladósodott családok házait, akik ezután azt visszabérelhetik „megóva” ezzel otthonaikat. Csakhogy a szabályozás nem biztosít külön forrást az önkormányzatoknak; miként vélekednek errõl a hajdú-bihari polgármesterk?


Egyeztetés nélkül

 

– Ez nem más, mint az állam felelõsségének tovább hárítása – véleményzte a pénzügyminisztériumi határozatot Béres László, Hajdúhadház polgmármestere. – Könnyû valamirõl úgy döntést hozni, hogy elõtte nem kérdezik meg az érintetteket. Ha jól tudom, sem az önkormányzatok szövetségével, sem az önkormányzatok vezetõivel nem kezdeményeztek errõl korábban egyeztetést – tette hozzá a mintegy 36 százalékos munkanélküliséggel küszködõ város vezetõje. – Ha az állam valóban segíteni akar, akkor ezt a segítséget ajánlja fel maga, s ne hárítson újabb feladatot, felelõsséget az önkormányzatokra, ráadásul támogatás nélkül – reagált Szeifert Ferenc, Berettyóújfalu polgármestere. Megjegyezte: még nem tudják, mennyi veszélyeztetett van a városban, de árverezésekre eddig csak elvétve akadt példa. – Úgy gondolom az emberek, elsõsorban a lakhatásukért tesznek meg mindent – mondta, s hozzátette: a gondok a fûtésszezonban válhatnak majd reálissá.


Nem megoldás


Pénzes László, Komádi elsõ embere üdvözölte ugyan az állam segítõ szándékát, de õ sem a most életbelépett kormányzati programban látja a hosszútávú megoldást. – Inkább kamatmentes hitelekkel lehetne segíteni a bajba jutottakon, bár ez is csak átmeneti megoldás lenne...

– Kistérségünk 28 településébõl a legtöbbnek saját fenntartására is alig jut, nemhogy tömeges ingatlanvásárlásra. Az elõvásárlási jog érvényesítése csak akkor képzelhetõ el, ha a központi költségvetésbõl finanszírozzák azt – jelentette ki a polgármester. – Tudunk ugyan arról, hogy a fejlesztési bank kedvezményes hitelt kínál az önkormányzatoknak az árverezésre került ingatlanok megvételéhez, csak épp a települések szûkös hitelkerete miatt kevesen tudnak majd ezzel élni – tette hozzá, megjegyezve: Komádit egyébként annyira nem érintette a válság, mint a nyugatabbi településeket, mert itt már az elmúlt 15 év is hasonlóan nehéz körülmények között telt. Pénzes László szerint éppen a szerény körülmények miatt csak kevesen vettek fel hitelt, így elenyészõ azok száma is, akiket árverezés fenyeget.


Tanácsot igen, pénzt nem

 

Derecskén az elmúlt két hónapban mintegy tíz ember fordult az önkormányzathoz segítségért, de ott – mint Bakó István polgármestertõl megtudtuk – csak tájékoztatással és gyakorlati tanácsokkal tudtak szolgálni. – A polgárok általában pánikba esnek, ha kapnak egy felszólító levelet, s nem tudják, milyen lehetõségeik vannak, így elsõsorban ezeket magyarázzuk el – mondta. A törvénnyel kapcsolatban annak kiforratlanságát és látható hiányosságait jegyezte meg. – Úgy érzem, az önkormányzatoktól várják, hogy fizessék ki azt, amit a bankok nem tudnak behajtani – tette hozzá Bakó István, aki szerint az adósoknak mintegy 10 százalékát érinti ténylegesen ez a lehetõség, de számukra is inkább csak tüneti kezelés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!