2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Még hóágyúzni sem érdemesForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-20 17:02:49
Nem kedvezõ az enyhe idõjárás a sípályák üzemeltetõinek, több kisebb pályát még ki sem nyitottak, mások üzemeltetési ideje jóval alatta marad a tavalyinak.

Az eplényi sícentrumban ugyan a bakonyi völgy mikroklímájának köszönhetõn kisebb volt a kiesés, de január 6-án ideiglenesen nekik is be kellett zárniuk.

A december közepétõl tartó enyhe idõjárás miatt a Bánkúti Síklub számára az átlagos téli szezon fele elveszett, hacsak nem lesz olyan, egyébként szintén szokatlannak számító szezon, mint a tavalyi volt, amikor még április elsején is jó körülmények között lehetett síelni a bükki síparadicsomban. A síklub tájékoztatása szerint a veszteség minimalizálása érdekében fokozottan igyekeznek bemutatni a közösségi portálokon a környéken lévõ kirándulási lehetõségeket. Ez azonban nagyságrendekkel kevesebb vendéget jelent a talán a legjobb természeti adottságokkal rendelkezõ síközpontnak, mint a síelõk, snowboardozók, akik a havas hétvégeken átlagosan több mint ötezren fordulnak meg a területen.

A Mátraszentistváni Sípark eddig mindössze két hetet volt nyitva, január elejétõl zárva tart, és várhatóan csak a jövõ hét végén nyitják meg újra a felsõ három, mintegy egy kilométernyi pályát - közölte Ebeszkorn Tamás, a létesítmény szóvivõje az MTI-vel. Bár hóágyúzni tudnának, ennek a rendkívül enyhe idõ, illetve az esõ miatt egyelõre nincs értelme. A 800 méteres magasságban fekvõ sípark eddigi veszteségét nem számolták ki, de a telet sem kell még temetni Ebeszkorn Tamás szerint.

Szintén a Mátrában, 1000 méteren található az ország legmagasabban fekvõ síterepe, a Kékestetõi Sícentrum. Klausmann Viktor, a sícentrum szóvivõje elmondta: bár hóágyúkkal is rendelkeznek, csak akkor nyitnak majd ki, ha jól síelhetõ hó borítja a pályát. Kékestetõn átlagosan 70-72 napig tart a szezon. A szóvivõ szerint az már látszik, hogy a sícentrum és a hozzá kapcsolódó vállalkozások összesen 50-100 millió forintos veszteséget könyvelnek el.

A Bükkben lévõ Szilvásváradon is mûködik egy kisebb, mintegy 300 méteres sípálya. Az önkormányzati kézben lévõ, 380 méteren fekvõ létesítmény sem nyitott még ki ebben a szezonban. Szaniszló László, a település polgármesterének tájékoztatása szerint Szilvásváradon egy 30-40 napos szezon már jónak mondható. Hozzátette: bevétele ugyan még nem volt a sípályának, de különösebb kiadása sem, csupán a felvonó éves felülvizsgálati, illetve a hóágyú bérleti díját kellett kifizetni.

Az eplényi sícentrum ugyanakkor a bakonyi völgy mikroklímájának és a síaréna tartalékainak köszönhetõen csupán hét nappal volt rövidebb ideig nyitva a tavalyi hasonló idõszakhoz képest. Az enyhe idõjárási periódus már december 20-a környékén megkezdõdött, az év utolsó hónapjában ennek ellenére végig nyitva voltak, sõt még január elsõ hetében is - mondta Ebele Bálint, a Nordica Síaréna marketing vezetõje. Hozzátette, ez annak köszönhetõ, hogy december közepén maximálisan kihasználták az idõjárás adta lehetõségeket, folyamatosan hóágyúztak a mínuszokban, nagy tartalékokat képezve a pályán.

A folytatódó enyhe idõjárás miatt január 6-án - 30 sínappal a hátuk mögött - ideiglenesen be kellett ugyan zárniuk, de azóta az alsó tanulópályát és a fõ pálya egy részét sikerült újra üzembe helyezniük, így legalább a síiskolát mûködtetni tudják. Ez azonban csak részleges üzem, jelenleg vendéglátóhelyeik közül is csak egyet tartanak nyitva a költségek minimalizálása érdekében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!